Gemeente Medemblik

Onderzoek naar mogelijke explosieven

In de weilanden bij Wadway op grondgebied van zowel de gemeente Medemblik als de gemeente Opmeer zullen er de komende weken werkzaamheden plaats vinden om vast te kunnen stellen of er mogelijk explosieven uit de Tweede Wereldoorlog liggen.

Het is niet ongebruikelijk dat er in Nederland explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Ook in de weilanden bij Wadway blijken er vijf locaties te zijn die mogelijk wijzen op een explosief. Medemblik en Opmeer werken bij deze operatie samen met de landeigenaren, het bedrijf Leemans Speciaalwerken en de Explosieve Opruimingsdienst van Defensie (EOD).

Planning
Vanaf 16 augustus zal het grondwaterpeil in de betrokken weilanden worden verlaagd door middel van pompen. Vanaf 23 augustus zullen er voorbereidende werkzaamheden plaatsvinden.
Op 26 augustus wordt er gegraven en worden de objecten bloot gelegd zodat vastgesteld kan worden of het ook daadwerkelijk om explosieven gaat.

De objecten die niet explosief zijn worden zo nodig direct opgeruimd. De objecten die wel een explosief blijken te bevatten worden geïdentificeerd, ze worden daarna tijdelijk weer met zand bedekt en er wordt een bomcontainer op gezet. Vervolgens wordt met alle partijen een planning gemaakt voor het verwijderen en afvoeren van de explosieven.

Veiligheid
Voor omwonenden is er geen gevaar. De weilanden waarin de objecten zich bevinden mogen gedurende de werkzaamheden niet worden betreden. Over de uitkomst van het onderzoek worden de inwoners via de gemeentepagina op de hoogte gehouden. Als er zich inderdaad explosieven bevinden dan zal er verdere berichtgeving plaats vinden over de te volgen stappen.