Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Persbericht VBC d.d. 13 augustus 2010

Friday, 13 August 2010 10:18

UNA

De VBC heeft kennis genomen van de recente ontwikkelingen bij de Universiteit van de Ned. Antillen (UNA) in het bijzonder de Sociaal-Economische en de Algemene faculteit en is om de volgende redenen hierover zeer bezorgd.

Alle mondiale studies wijzen uit dat het niveau, de kwaliteit en kwantiteit van onderwijs en trainingen van cruciaal belang zijn voor een evenwichtige ontwikkeling van een land.

Om duurzame economische groei te kunnen realiseren, de productiviteit en de welvaart en het welzijn te verhogen respectievelijk te verbeteren is het een conditio sine qua non dat een land kwalitatief onderwijs zowel lager, middelbaar als hoger beroeps en wetenschappelijke educatie ontwikkelt en aanbiedt.

Als samenleving hebben wij de UNA als onze hoogste onderwijsinstelling in het leven geroepen met als hoofddoel studenten in het algemeen en landskinderen in het bijzonder, zodanig op te leiden dat de juiste competenties en vaardigheden worden onderwezen opdat zij op adequate en verantwoorde wijze bij kunnen dragen aan het verbeteren van de welvaart van de gemeenschap.

Het is dan ook triest om te constateren dat deze doelstelling thans bij de Sociaal-economische en Algemene faculteit niet langer voorop staat hetgeen ten detrimente is van de samenleving.

De VBC doet een dringend beroep op de strijdende partijen om zich zakelijk en professioneel op te stellen om zo de conflict punten op te lossen. De Juridische en Technische faculteit laten zien dat dit kan en mogelijk is.

De UNA heeft niet voor niets de status van een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Dit is verleend omdat ervan uitgegaan wordt dat deze entiteit te maken heeft met volwassen en professionele medewerkers die op zakelijke wijze gezamenlijk de doelstelling van de universiteit kunnen verwezenlijken. Toon aan dat dit inderdaad ook het geval is.

Het zou niet alleen een grote schande zijn om de politiek te laten interveniëren om tot een oplossing van de huidige crisis te komen maar ook schadelijk zijn voor de samenleving als dit model toegepast zou worden.

BOO

Voor de tweede keer in korte termijn hebben leden van de PWFC gemeend om een poortblokkade te moeten toepassen om hun bezorgdheid te uiten met betrekking tot de perikelen bij de BOO centrale en de daaruit mogelijke voortvloeiende gevolgen voor de activiteiten van de Raffinaderij. Ook nu heeft deze actie geleid tot schade en ernstige maatschappelijke ontwrichting. De VBC herhaalt dat het toepassen van een poortblokkade om kracht bij te zetten aan de eisen niet in verhouding staat met het in gijzeling nemen van de hele gemeenschap.

Het is terecht dat Aqualectra daadkracht heeft getoond door een kort geding aan te spannen die zoals te verwachten was ook heeft gewonnen. Hieruit blijkt dat disproportionele acties niet zijn toegestaan.

Dat de leden van de PWFC ernstig bezorgd zijn over het niet goed functioneren van de BOO centrale is echter volkomen begrijpelijk. Niet alleen zij moeten zich zorgen maken maar ook de rest van de samenleving. Immers al meer dan vijf maanden kampt de BOO centrale met problemen en er is nog immer geen zicht op een structurele oplossing. Hoe langer deze situatie duurt hoe groter de kans op het eisen van (substantiële) schadevergoedingen en wellicht abrupt sluiten van de raffinaderij hetgeen verlies van honderden banen zal betekenen waarvoor niet meteen vervangende werkgelegenheid bestaat.

Het is duidelijk dat de BOO perikelen zo snel mogelijk duurzaam worden opgelost. Aanbevolen wordt om een ter zake kundige projectleider fulltime aan te stellen die zich volledig bezig houdt met het zoeken naar snelle en structurele oplossingen.

Curaçao 13 augustus 2010
Bestuur VBC