Hasselt - Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten - 13 t/m 29 augustus

29/07/2010 08:42

Stadsbestuur Hasselt

Om de zeven jaar is het zover. Dan viert Hasselt Maria, de Virga Jesse, zoals ze hier wordt genoemd. De organisatie is in handen van het Virga Jessecomité en de stad Hasselt, maar ere wie ere toekomt- Het zijn vooral de Hasselaren die hun schouders zetten onder de feesten en in hun vrije tijd urenlang in touw zijn. Groot of klein, iedereen doet mee. Die inzet is iets bijzonders en kostbaars in een individualistisch getinte samenleving!

Van vrijdag 13 tot en met zondag 29 augustus viert Hasselt voor de 45e keer de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Met honderdduizenden bezoekers is dit één van de grootste en belangrijkste publieksevenementen in Vlaanderen. De eigentijdse ommegang met meer dan 2000 deelnemers, de versierde rotten, de meer dan 400 grote en kleinere culturele voorstellingen en tal van tentoonstellingen maken van de Virga Jessefeesten ongetwijfeld weer een onvergetelijk evenement. Het centrale thema van de 45e editie van de Virga Jessefeesten is: "Tijd ons gegeven". De Virga Jessefeesten geven ons de gelegenheid om tijd vrij te maken voor die dingen waar vaak geen tijd voor is: tijd om elkaar te ontmoeten, tijd om bezoekers gastvrij te ontvangen, tijd om te luisteren naar elkaars verhaal over lief en leed-

De Virga Jessefeesten werden onlangs door de Vlaamse Gemeenschap erkend als immaterieel erfgoed, waardoor ze bevestigd werden als Hasselts erfstuk. Die erkenning komt in de eerste plaats toe aan de vele Hasselaren die sinds eeuwen de Virga Jesse, haar zevenjaarlijkse feesten en de ommegang hebben gekoesterd.

Ommegang

Het hoogtepunt van de Virga Jessefeesten is de ommegang die vier keer door het centrum van Hasselt trekt: op de zondagen 15, 22 en 29 augustus en op woensdagavond 18 augustus. Meer dan 2000 deelnemers brengen in een kleurrijk en doorleefd schouwspel met spreekkoren, zang en dans de uitbeelding van scènes uit Maria's leven, geplaatst in een hedendaagse context. Thema van deze editie is: "Ster ons gegeven", met de Virga Jesse als ster of idool.

Voor het eerst worden gebarentaaltolken ingeschakeld om de ommegangen van de Virga Jessefeesten in Hasselt toe te lichten voor doven en slechthorenden. Voor blinden en slechtzienden staan er vertellers klaar. Op die manier kan iedereen genieten van de ommegang.

Feest in de stad

Heel Hasselt wordt tijdens de feestveertiendaagse omgetoverd tot een feestelijke stad. De meer dan vijftig rotten - dat zijn groepen buurtbewoners die hun straat of plein feestelijk versieren - nodigen de bezoekers uit om samen te genieten van een uitgebreid aanbod aan activiteiten: toneel, dans, vertellingen, muziek en zang. In totaal staan er in de Hasseltse binnenstad meer dan 400 voorstellingen op het programma. Het leeuwendeel daarvan wordt gratis aangeboden. Tijdens de feestveertiendaagse en de maandenlange voorbereidingen die daaraan voorafgaan, ontstaan er hechte vriendschappen tussen de buurtbewoners. Daarmee is ook de sociale impact van de Virga Jessefeesten bijzonder groot.

Het indrukwekkende culturele programma omvat enkele grote evenementen zoals het Virga Jessefeestconcert met Lisa Del Bo en Christoff, de dag van de religieuze muziek, de Mariavespers van Monteverdi, het Virga Jessespel, de opera Suor Angelica en het Bachconcert.

Op maandag 16 augustus 2010 staan de rondgang van de Hasseltse reus Don Christophe of de Langeman en de bijbehorende erwtensoepuitdeling op het programma.

We zetten de hoogtepunten op een rijtje:

Openingsfeest

Het openingsfeest op 13 augustus in de Sint-Quintinuskathedraal staat volledig in het teken van het thema van de feesten 'Virga Jessefeesten, tijd ons gegeven' en is dan ook een uitnodiging om samen te feesten. Tijdens de viering wisselen teksten, gebeden, poëzie, zang en dans elkaar af. Op het einde van de viering opent de voorzitter van het Virga Jessecomité de feesten en nodigt iedereen uit om fakkels en kaarsen met het grote vuur aan te steken en zo het feestvuur naar de stad, de rotten en de parochies te brengen om het feest aan te kondigen.

vrijdag 13 augustus, 19.00 u in Sint-Quintinuskathedraal

Ommegangen

De ommegang met meer dan 2000 deelnemers is ongetwijfeld het hoogtepunt van de feesten. De Virga Jesseommegang trekt op zondagnamiddag 15, 22 en 29 augustus door de Hasseltse straten. Rond 15.00 u passeert de ommegang aan de tribunes op het Kolonel Dusartplein, waarna de versierde straten van de stad aangedaan worden. Nieuw voor deze editie is de avondommegang op woensdag 18 augustus. Elke ommegang heeft een eigen parcours. De ommegang kan gratis gevolgd worden langs het parcours. Op het Kolonel Dusartplein zijn 4000 tribuneplaatsen beschikbaar per ommegang. Een zitje in voorverkoop kost 10 euro, 12 euro op de dag van de ommegang.

zondag 15, 22 en 29 augustus, 15.00 u en woensdag 18 augustus, 19.30 u, binnenstad

Rondgang van de Langeman

Op maandag 16 augustus vertrekt aan Het Stadsmus de Hasseltse reus Don Christophe - die ook "de Langeman" genoemd wordt - samen met zijn rederijkers van De Roode Roos voor een toertje door de versierde stad. In de Dorpsstraat krijgt hij het gezelschap van Hendrik en Katrien - volgens een legende de oudste inwoners van de stad - en van de "boeren" van het rot "het Dorp". Samen trekken ze dan via het stadhuis naar de Virga Jessebasiliek waar de Hasselaren om 11.00 u een kopje erwtensoep krijgen. De rest van de dag slaat de reus de drukte gade op de Grote Markt en laat zich de bewondering van alle bezoekers welgevallen.

maandag 16 augustus, vanaf 10.00 u in de binnenstad

Mariavespers

Dit groots meesterwerk voor solisten, koor en uitgebreid orkest viert dit Virga Jessejaar zijn 400e verjaardag. De prachtige uitvoering door Currende o.l.v. stichter Erik Van Nevel, beroerde in binnen- en buitenland al het talrijk opgekomen publiek.

dinsdag 17 augustus, 20.00 u in Heilig Hartkerk, Palmstraat, 20 euro.

Suor Angelica

Wanneer operahuizen een opera van Puccini programmeren, lopen de zalen steevast vol. Deze eenakteropera is dan ook een enige gelegenheid om te genieten van de heerlijke melodieën waarmee Puccini het dramatische en wonderlijke verhaal van de kloosterzuster Angelica verklankt. Een productie van het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans o.l.v. Robert Luts.

19, 23 en 25 augustus, 20.00 u in Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan, 10 euro, 8 euro (UiTpas/65+)

Bach in de kijker- klavierconcerto's

Dit concert met een spectaculaire bezetting van vier piano's zet Johann Sebastian Bach in de kijker. Willy Appermont, Jean-Marie van Broeckhoven, Paul Steegmans en Ludwine Thoelen spelen samen met het Limburgs strijkkwartet vier concerto's van Bach. Het zijn de eerste klavierconcerto's uit de muziekgeschiedenis.

donderdag 26 en vrijdag 27 augustus, 20.00 u in Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans, Kunstlaan, 8 euro, 6 euro (UiTpas)

Dag van de religieuze muziek

Op zaterdag 28 augustus staat de religieuze muziek centraal op elk uur van de dag. Van ochtend tot avond vullen koor- en orgelklanken de religieuze ruimten van de Virga Jessebasiliek en de Minderbroederskerk. Het gemengd koor Margoda (o.l.v. Marcel Lambrichts), organist Johan Hermans, het Manteliusensemble (o.l.v. Jos Cuppens), het Kathedraalkoor Brussel (o.l.v. Inge Feyen), het vocaal ensemble Reflection (o.l.v. Patrick Windmolders), het Kathedraalkoor Hasselt (o.l.v. Ludo Claesen) en het gregoriaans ensemble Psallentes (o.l.v. Hendrik Van den Abeele) verzorgen de concerten van deze rijkgevulde dag.

zaterdag 28 augustus, vanaf 10.00 u in de Virga Jessebasiliek en de Minderbroederskerk. Dagticket: 35 euro, avondticket: 12 euro, per voorstelling: 8 euro / 5 euro.

Virga Jessefeestconcert met Lisa Del Bo en Christoff

Lisa del Bo is deze editie de gastvrouw van het grootse en unieke Virga Jessefeestconcert. Ze krijgt muzikale ondersteuning van Hasselaar Willy Claes, het Virga Jessecollegekoor,de verterkte Hasseltse kerkkoren en het van Helmut Lotti bekende Golden Symphonic Orchestra. Schlagerprins Christoff toont zich ongetwijfeld van een minder bekende, maar des te verrassendere kant. Het zal een fris en doorleefd programma zijn waar bekende religieuze hits gebracht worden, samen met enkele ommegangsliederen. Lisa Del Bo stapt trouwens zelf ook mee in de ommegang.

vrijdag 27 augustus, 20.00 u, Grenslandhallen

Toegangsprijs: 25 euro / 22 euro. Combipakket (2 tickets en 1 cd Virga Jessefeesten): 60 euro. Info: sherpa.be of op 070/34 50 50

Virga Jessespel

Het in 1954 geschreven en groots opgevatte Virga Jessespel werd voor de feesten van dit jaar door Roland Ramaekers en Jan Stevens herschreven. Hun werk kreeg als titel 'Ziedaar uw moeder' mee. De rode draad in het verhaal is een oma die haar kleinkind tijdens de Virga Jessefeesten inwijdt in de verering, de legendes en de magie rond de Virga Jesse. Regisseur Roland Ramaekers: 'Er zijn mensen die kracht putten uit de Virga Jesse, die bij haar steun vinden of bij haar terechtkunnen met hun zorgen. Dat is niet uit de tijd, integendeel. Jongeren vinden dat wellicht vreemd, ouderen begrijpen het beter. En net de ontmoeting tussen die twee generaties kozen we als uitgangspunt voor 'Ziedaar uw moeder', het Virga Jessespel van 2010. Een oma, die een bijzondere band heeft met de Virga Jesse, en haar kleindochter, die vooral graag meedoet omwille van het sociale gebeuren. De kleindochter is verwonderd over de verering van de Virga Jesse en heeft, zoals elke puber, kritische vragen over de Virga Jesse.' Een massaspel met meer dan 90 deelnemers!

14, 15, 19, 22, 24 en 28 augustus, 20.30 u in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan

De toegangsprijs bedraagt 13 euro / 12 euro (UiTpas)

Zingen voor de Virga Jesse

'Zingen voor de Virga Jesse' is een muzikaal-liturgische avond. Centraal staan de liederen die Paul Schollaert sinds 1968 componeerde voor de ommegang. Het thema is 'het avondgebed van Maria' die terugblikt op haar leven. De avond vol samenzang en reflectie staat onder de bezielende leiding van Paul Schollaert zelf. Aan het orgel zit Paul Steegmans die sinds 1989 dansen en instrumentale bewerkingen voor de ommegang schrijft. Een koor ad hoc zingt meerstemmige zettingen van deze mariale liederen.

zaterdag 21 augustus, 20.00 u in de Sint-Catharinakerk, Sint-Katarinaplein, gratis.

"Campo Blanco"

is een ontmoetingsplek voor 16- tot 30-jarigen, waar elke avond een aanbod aan activiteiten wordt voorzien. Door een laagdrempelige aanpak en een gevarieerd aanbod willen de organisatoren jongeren ook inhoudelijk aanspreken. Elke avond behalve tijdens Pukkelpop (20 en 21 augustus) worden activiteiten georganiseerd zoals Buscemi, Jee Kast, Jo de Rijck, streetdance "Lets go Urban", Flash Mob, buikdansen, Afrikaanse dans en percussie, gesprek en getuigenis, theater, cabaret, muziek, film en tal van workshops.

Van 14 tot 28 augustus elke avond, Fruitmarkt, info: www.campoblanco.be

Cultuur snuiven tijdens de Virga Jessefeesten

Tijdens de zevenjaarlijkse feesten biedt Hasselt aan haar bezoekers een uitgebreid cultureel programma aan: concerten, kooroptredens, theater, tentoonstellingen en nog zoveel meer.

In deze rubriek vindt u een overzicht van alle grote culturele evenementen. Het aanbod op straten en pleinen werd integraal in de agenda opgenomen.

www.virgajessefeesten.be/calendar

Slotfeest

De 45e editie wordt feestelijk afgesloten in het hart van de binnenstad. Het wordt een dankfeest voor alle deelnemers aan de ommegang, voor de vele vrijwilligers van de werkgroepen, voor de bewoners van de rotten en voor alle Hasseltse inwoners. Bij een hapje en een drankje kan er gezellig nagepraat worden over de voorbije editie van het Zevende Jaar.

zondag 29 augustus, 19.00 u in de binnenstad en op de Grote Markt

Meer info:

De evenementen zijn gratis, tenzij anders vermeld.

Tickets voor betalende voorstellingen zijn te koop bij Toerisme Hasselt/UiTpunt, Lombaardstraat 3 (Stadhuis), 011 23 95 40 of toerisme@hasselt.be.

Behalve tickets van Virga Jessefeestconcert met Lisa Del Bo en Christoff, deze zijn verkrijgbaar via sherpa.be of op 070/34 50 50 en tickets voor Mariavespers. Tickets te bestellen bij cultuurcentrum Hasselt Kunstlaan 5, 011 22 99 33, plaatsbespreking@ccha.be

Op het Kolonel Dusartplein zijn 4000 tribuneplaatsen beschikbaar per ommegang. Een zitje in voorverkoop kost 10 euro, 12 euro op de dag van de ommegang.

zondag 15, 22 en 29 augustus, 15.00 u en woensdag 18 augustus, 19.30 u, binnenstad

Toerisme Hasselt is alle dagen open:

op werkdagen van 9.00 tot 17.00 u

op zaterdagen van 10.00 tot 17.00 u

op zon- en feestdagen van 10.00 tot 14.00 u.

Tijdens de feesten is het kantoor alle dagen doorlopend open van 9.00 tot 22.00 u.

Informatie over het gedetailleerde programma kan u vinden op de website www.virgajessefeesten.be of in de Gids Virga Jessefeesten 2010 (tegen euro 6 te koop bij UiTpunt/Toerisme Hasselt, Lombaardstraat 3 en vanaf 13 augustus in shop Virga Jessefeesten, Vismarkt 5, Hasselt).

Verder is bij UiTpunt/Toerisme Hasselt een gratis brochure beschikbaar met het programma van dag tot dag.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel