Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 3 augustus 2010

Op zoek naar vleermuizen in Mariëndal
Beleef een bijzondere zomeravond in de natuur bij Den Helder

Als de avond valt krijgt de natuur van Mariëndal een ander gezicht. Ineens vliegt er een vleermuis rond! Waar komt het diertje vandaan en wat doet het? Op vrijdag 13 augustus van 19.30 - 22.00 uur verrtelt de gids van Landschap Noord-Holland van alles over deze bijzondere zoogdieren.

Voor vleermuizen is Mariëndal een aantrekkelijk plaats. Ze vinden er beschutting, er is water te vinden en volop voedsel. Ze komen hier 's avonds en 's nachts op jacht naar insecten. Daarbij laten ze een geluid horen dat weerkaatst op voorwerpen en insecten die rondvliegen. Zo kunnen ze hun prooi localiseren en vangen. Voor het menselijk oor is het geluid te hoog om waar te nemen. De gids maakt het voor ons hoorbaar met een apparaat dat hij bij zich heeft, de batdetector. Omdat iedere soort een eigen geluid voorbrengt kunnen we ze op naam brengen. Hij heeft ook een lamp mee en zo krijgen we met wat geluk twee soorten te zien die hier jagen: de water- en de ruige dwergvleermuis. Ook voor kinderen een prachtige belevenis!

Zin om mee te gaan? Aanmelden is gewenst en kan via tel. 0223-612555 of per mail aan info@deheldersevallei.nl onder vermelding van uw naam en tel.nr, evt.Beschermersnummer, datum en naam van de excursie en het aantal deelnemers. Eventueel kunt u ook ter plaatse aansluiten. De kosten bedragen ¤ 6,50, Beschermers van Landschap Noorrd-Holland en de Helderse Vallei betalen ¤ 3,50 en kindderen tot 12 jaar ¤ 2,50. We vertrekken vanaf het bezoeekerscentrum De Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 11, 1793 BW Den Helder. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl Vleermuizen zijn kleine, interessante zoogdieren. Foto J.P.C.Boshamer
Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland