Gemeente Oirschot

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Oirschot

Op 13 augustus 2010 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Oirschot. Tot nu toe kan gesproken worden van een succesvol verlopen bevolkingsonderzoek. De opkomst bedroeg tijdens de vorige ronde 86,01%. Dit is ruim boven het landelijk vereiste minimum van 70%.

Waarom deelnemen?

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer 13.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt vooral bepaald door het stadium waarin de ziekte verkeert op het moment van ontdekking. De grote verdienste van het bevolkingsonderzoek is dat borstkanker in zo'n vroeg stadium kan worden ontdekt dat een knobbeltje vaak nog niet voelbaar is. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Â

Het borstonderzoek

Tijdens het onderzoek maken vrouwelijke laboranten röntgenfoto's van de borsten. Bij een vrouw die voor het eerst deelneemt worden vier foto's gemaakt; bij de meeste andere vrouwen zijn twee foto's voldoende. Het maken van de foto's duurt een paar minuten. Het totale onderzoek, inclusief aan- en uitkleden, neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Binnen 14 dagen na het onderzoek krijgt elke deelneemster de uitslag thuisgestuurd.

Â

Voor wie?

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor vrouwen in de leeftijdscategorie 50 tot en met 75 jaar. Zij worden allen persoonlijk voor het onderzoek uitgenodigd. In overeenstemming met de landelijke richtlijnen, zijn dat in 2010 de vrouwen geboren in de jaren 1935 t/m
1960.

Â

Onderzoekscentrum

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Het onderzoekscentrum staat van 13 augustus tot halverwege september op het parkeerterrein bij het Princeehof, 5688 BJ in Oirschot.

Â

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt bevolkingsonderzoek borstkanker, telefoon (040) 21 40 030 op maandag t/m vrijdag van 9.00-13.00 uur. Meer informatie vindt u op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.

Â

Â

Â

Â

Â