Ingezonden persbericht


Zetten, 11 augustus 2010

P e r s b e r i c h t

Honderd jaar geleden overleed Florence Nightingale. Haar inspiratie is nog voelbaar!

Op 13 augustus 2010 is het honderd jaar geleden dat Florence Nightingale (12 mei 1820-13 augustus 1910), grondlegster van het verpleegkundig beroep, overleed. Nu, honderd jaar na haar overlijden, inspireert zij nog steeds.

Leven en werk van Florence Nightingale
Bij de meeste mensen is Florence Nightingale bekend vanwege haar niet aflatende inzet voor de gewonden tijdens de Krimoorlog in 1856, wat haar de bijnaam `The lady with the lamp' opleverde. Florence Nightingale handelde vanuit roeping: "I heard the voice of God, He called me to His service." In tegenstelling tot wat van dames uit gegoede kringen halverwege de 19e eeuw wordt verwacht, voelt zij niets voor het huwelijk. Veel liever wil ze de erbarmelijke ziekenverpleging aanpakken. Er waren bijvoorbeeld nog geen opgeleide verpleegsters. Ze verzamelt een enorme hoeveelheid gegevens over sterfte, ziekte en leefbaarheid in de ziekenhuizen. Die gegevens zet ze om in grafieken en statistieken en dat worden haar wapens om de onhygiënische toestanden te lijf te gaan. Na de Krimoorlog richt Florence Nightingale in 1859 de eerste verpleegstersopleiding op. In datzelfde jaar zet ze haar kennis op papier in de bestseller `Notes on Nursing'. Binnen een paar jaar is dit hét internationale handboek voor ziekenverpleging. Het boekje bevat de principes van goede ziekenverpleging en wie het nu leest, merkt hoe knap het is geweest om al in de 19de eeuw zo vooruitstrevend over verpleging en de opleiding tot verpleegkundige te denken. Op basis van onder andere dit werk draagt Florence Nightingale de eretitel `grondlegster' van de moderne verpleging.

Florence Nightingale anno nu
De ideeën van Florence Nightingale zijn van lang geleden, maar nog verbluffend actueel: ze benoemt de basale voorwaarden voor excellente verpleging, namelijk aandacht, toewijding, hygiëne, eten, drinken en een schoon bed. En we kunnen nog meer van haar leren! Want in die dagen droeg men verpleegsters op handen en waren verpleegsters zélf trots op hun beroep. Een terechte houding gezien de enorme relevantie van het vak voor de samenleving. Ook dat is niet veranderd. Verpleegkundigen in Nederland zijn nog steeds onmisbaar voor de gezondheidszorg. Wie ooit zelf zorg nodig heeft gehad, weet dat een deskundige verpleegkundige het verschil maakt.

Het Florence Nightingale Instituut
Het Florence Nightingale Instituut draagt een steentje bij aan de beroepstrots van verpleegkundigen en verzorgenden. Want een sterke beroepsgroep is belangrijk om ook de komende jaren voldoende gemotiveerde hulp aan het bed te hebben. We doen dat door het cultureel erfgoed van verpleging en verzorging te onderzoeken, te conserveren en te vertalen naar aansprekende exposities en educatieve programma's. Om zo de erfenis van Florence Nightingale en de collega's ná haar te verspreiden onder de verpleegkundigen en verzorgenden van nu en de toekomst. Kijk voor meer informatie over Florence Nightingale (Hall of fame), over de exposities en educatieve programma's op www.fni.nl

Het Florence Nightingale Instituut is gevestigd in `Het Witte Huis' in Zetten, Stationsstraat 27. T 0488 473390 ­ F 0488 473391