Raad van State


vrijdag 13 augustus 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan
'Spijkerkwartier-Boulevardkwartier-Spoorhoek" van de gemeente Arnhem. Het bestemmingsplan is een herziening van het bestemmingsplan Spijkerkwartier-Spoorhoek uit 1998. Het plan heeft primair als doel om de cultuurhistorische waarden in het gebied te beschermen. Een andere aanleiding voor de herziening is de beëindiging van de raamprostitutie in het Spijkerkwartier. Met de beëindiging kan het strakke regime in de vorige bestemmingsplannen volgens de gemeente Arnhem versoepeld worden. Dit sluit aan bij de wens en het streven om de wijken door functiemenging levendig te houden. Een echtpaar is het niet eens met de goedkeuring van het nieuwe bestemmingsplan en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bezwaren zijn gericht tegen de woonbestemming van hun perceel. Volgens de gemeente is het beroep van het echtpaar echter een herhaalde poging om Het Nieuwe Land, een smalle straat waar hun huis aan is gelegen, afgesloten te krijgen voor autoverkeer. Zij vinden het autoverkeer aan de zijkant van hun woning storend en hopen met de afsluiting verlost te zijn van geluidsoverlast en uitlaatgassen. De gemeente geeft aan dat hier al rechtszaken over zijn gevoerd en dat het echtpaar daarin ongelijk heeft gekregen. (zaaknummer 201000699/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Flevoland om handhavend op te treden tegen een glastuinbouwbedrijf in Luttelgeest. Twee bewoners tegenover het bedrijf hebben het provinciebestuur verzocht om de maatregelen te nemen. Volgens hen heeft het bedrijf acht warmtekrachtinstallaties in werking, zonder dat daarvoor een milieuvergunning is verleend. Die situatie kan volgens hen ook niet worden gelegaliseerd, omdat de agrarische bestemming die op het terrein rust, dit niet zou toelaten. Volgens het provinciebestuur is de hoofdactiviteit echter de paprikateelt en niet het opwekken van elektriciteit, dus is er concreet zicht op legalisatie, wat volgens hem een reden geeft om de situatie voorlopig te gedogen. De zitting gaat ook over het besluit van het provinciebestuur van februari 2010 waarbij het inmiddels een milieuvergunning heeft verleend aan het bedrijf voor een paprikakwekerij in kassen met grote stookinstallatie op die locatie. Tegen beide besluiten komen de twee omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201002656/1 en 201002885/1)

14.30 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor het omzetten van ongeveer zes hectare landbouwgrond in nieuwe natuur en het verwezenlijken van het landgoed Pannerdense Waard. Het gaat om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet. De activiteit waarvoor het provinciebestuur vergunning heeft verleend ligt in het zogenoemde Natura 2000-gebied 'De Gelderse Poort'. Volgens het provinciebestuur hebben de activiteiten geen 'significante negatieve effecten' voor het beschermde natuurgebied. Daarom heeft het provinciebestuur naar eigen zeggen de vergunning kunnen verlenen. Een echtpaar uit Pannerden bestrijdt dit. Volgens het echtpaar is sprake van willekeur en rechtsongelijkheid, omdat het provinciebestuur in gelijksoortige gevallen de vergunning wel heeft geweigerd. Het echtpaar komt dan ook tegen het besluit van het proviniciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909157/1)