UMC St Radboud


UMC St Radboud mag voorlopig doorgaan met speciale hartklepoperaties 12-08-2010

Het ministerie van VWS heeft vanmiddag het UMC St Radboud laten weten dat het door mag gaan met de speciale hartklepoperaties tot 20 oktober. Deze verlenging van de overgangstermijn is conform de uitspraak van de Rechtbank in Den Bosch op het kort geding dat was aangespannen door Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Wegens deze toezegging gaat het kort geding van het UMC St Radboud tegen VWS morgenochtend niet door.

In Groningen heeft de rechter bepaald dat het UMCG mag blijven opereren tot 6 weken nadat de minister een besluit heeft genomen over het bezwaarschrift van het ziekenhuis. Het UMC St Radboud beraadt zich nu wat deze uitspraak kan betekenen voor het Radboud.

Het UMC St Radboud is blij dat de zeer zieke en kwetsbare oudere patiënten, die deze ingrepen voornamelijk ondergaan, binnenkort geopereerd kunnen worden in Nijmegen, dicht bij huis. Prof. dr. Henry van Swieten, hoofd afdeling Cardio-thoracale chirurgie: "We gaan ons nu sterk maken voor behoud van deze speciale hartklepoperaties. We voldoen aan de gestelde eisen, beschikken over ruime ervaring en expertise en onze kwaliteit van zorg is aantoonbaar uitstekend. Het aantal patiënten met hartproblemen stijgt in Nederland. Het kan niet zo zijn dat in Zuidoost- en Oost-Nederland straks geen centrum meer aanwezig is."

Het UMC St Radboud bereidt de komende weken het bezwaarschrift voor en ziet de toekomst positief tegemoet. De gehele procedure zal enkele maanden vergen.