Ministerie van Defensie

Description: De militaire en civiele stafleden van Task Force Uruzgan zijn afgelopen zondag geland op Vliegbasis Eindhoven, waar ze werden ontvangen door hun thuisfront. Ook minister Eimert van Middelkoop was aanwezig om de commandant, brigadegeneraal Kees van den...

Ministerie van Defensie. Ga naar . Ga naar hoofdmenu / zoekveld .

1. Marechaussee

Weekoverzicht Defensie-operaties (video)

12 augustus 2010, 16.02 uur

Minister Eimert van Middelkoop verwelkomt de teruggekeerde militairen. Foto: ministerie van Defensie De militaire en civiele stafleden van Task Force Uruzgan zijn afgelopen zondag geland op Vliegbasis Eindhoven, waar ze werden ontvangen door hun thuisfront. Ook minister Eimert van Middelkoop was aanwezig om de commandant, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol en hun team te verwelkomen op Nederlandse bodem.

Op dit moment zijn Nederlandse militairen van de Redeployment Task Force (RDTF) op Tarin Kowt en Deh Rawod bezig met het verzamelen en gereedmaken van materieel voor transport naar Nederland. In verband met de schaarste van hefmiddelen maken militairen van de innamecompagnie van de RDTF gebruik van hefmiddelen van de 4th ANA Brigade. In ruil daarvoor krijgen Afghaanse militairen rijles op diezelfde voertuigen.

RDTF aan het werk * Download deze video + Video voor Windows Media Player Video | 12 augustus 2010 | wmv | 03:54 | 9.5 MB + Video voor Apple Quicktime Player Video | 12 augustus 2010 | mp4 | 03:54 | 15.8 MB + Video voor mobiel gebruik Video | 12 augustus 2010 | 3gp | 03:54 | 1.1 MB * Uitgeschreven tekst Nederlandse militairen van de Redeployment Task Force (RDTF) op Tarin Kowt en Deh Rawod zijn bezig met het verzamelen en gereedmaken van materieel voor transport naar Nederland.

Een Nederlandse Apache-helikopter in Afghanistan (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Vliegtuigen en helikopters paraat Gedurende de werkzaamheden van de RDTF staan Nederlandse Apache-helikopters gereed om eventuele konvooien te begeleiden en indien nodig elders ondersteuning te leveren. Nederlandse F-16's staan ook gereed om de RDTF te ondersteunen. Daarnaast voeren zij komende periode reguliere verkenningsvluchten uit waarbij ze zich richten op het opsporen van bermbommen. In voorkomend geval kunnen de F-16's tijdens deze verkenningsvluchten worden ingezet ter ondersteuning van grondtroepen.

Chinook-transporthelikopters worden ingezet bij het vervoeren van personeel en materieel in het kader van de terugverplaatsing van Nederlandse eenheden. Naast deze eenheden zijn op dit moment ongeveer 60 militairen actief op internationale hoofdkwartieren, waaronder in Kabul en bij Regional Command South op Kandahar Airfield.

Gevechtscontacten Kandahar Airfield is meerdere malen het doelwit geweest van raketaanvallen. Tijdens een aanval probeerden vijandelijke strijders na afloop van de raketaanval het vliegveld te betreden. Zelfmoordenaars brachten daarbij hun explosieven tot ontploffing. Door adequaat optreden van het ISAF-beveiligingspersoneel was de situatie snel onder controle. Bij dit incident zijn 5 vijandelijke strijders gedood. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade. Een Nederlandse F-16 op Kandahar Airfield (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Nederlandse F-16's zijn de afgelopen periode tweemaal ingezet om grondtroepen te ondersteunen in de provincies Kandahar en Uruzgan. Eén inzet betrof de ondersteuning van een patrouille met Amerikaanse en Afghaanse militairen in Uruzgan. De patrouille, die contact wilde leggen met een aantal dorpsoudsten, werd beschoten door vijandelijke strijders. Hierop vuurde de grondtroepen terug en werd luchtsteun aangevraagd. Een Nederlandse F-16, die voor luchtverkenning in de omgeving vloog, heeft hierbij wapens ingezet. Bij deze inzet zijn een onbekend aantal vijandelijke strijders gedood.

Somalië - Operatie Ocean Shield

Commandeur Michiel Hijmans, die de afgelopen periode het commando had over de NAVO-antipiraterij-taakgroep heeft vorige week op Hr. Ms. De Zeven Provinciën bezoek gekregen van commandant Vladimir Kondratov. De commandant van de Russische taakgroep escorteerde met zijn RFS Admiral Levchenko een aantal dagen eerder voor de eerste keer een schip van het World Food Programme naar de Keniaanse stad Mombasa. De commandanten spraken toen over een mogelijke toekomstige samenwerking, een samenwerking die nu werkelijkheid is geworden aangezien de 2 taakgroepen samen piraterij bestrijden.

Caraïbisch gebied

De boot waarmee de 6 verdachten de cocaïne vervoerden. Foto: ministerie van Defensie

De Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft in samenwerking met het Korps Politie Aruba vorige week ten oosten van Aruba 70 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde tijdens een patrouille van de kustwacht. 6 Personen zijn hierbij aangehouden. De verdachten en de balen cocaïne zijn overgebracht naar het Kustwacht Steunpunt te Savaneta op Aruba en overgedragen aan de Sectie Georganiseerde Criminaliteit die deze zaak verder onderzoekt.

Operaties binnen Nederland

Een Lynx-helikopter van het Defensie Helikopter Commando is afgelopen week ingezet voor een medische evacuatie vanaf een chemicaliëntanker. Het schip bevond zich ongeveer 117 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Een jonge opvarende moest in verband met een acute darmontsteking naar het ziekenhuis worden gebracht. De Lynx zette een arts en een redder op het schip af en na een kort onderzoek is de patiënt aan boord genomen van de helikopter. De patiënt is vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder per ambulance naar het Gemini ziekenhuis in Den Helder vervoerd.

Pot picrinezuur vernietigd Een team van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vorige week in Buren een pot met picrinezuur tot ontploffing gebracht. Een inwoner van de Gelderse plaats had het zuur in zijn huis aangetroffen, in een oude pot van zijn vader. Na melding bij de politie werd de EOD ingeschakeld, die de pot met het zuur ophaalde en op een stuk onbebouwde zandgrond in Buren vernietigde.

De REMUS wordt te water gelaten (archieffoto). Foto: ministerie van Defensie

Zoektocht vermiste duiker 5 marineduikers van de Duik- en Demonteergroep hebben afgelopen week op het Oostvoornse meer gezocht naar een vermiste duiker. De zoekactie vond plaats in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Geurhonden pikten een spoor op, waarna de marineduikers de onderwaterrobot REMUS (Remote Environmental Monitoring System) inzetten. Deze robot brengt de zeebodem in kaart met hoogwaardige sonarapparatuur. De vermiste persoon is uiteindelijk door bevriende duikers gevonden op de bodem van het meer.