NOC*NSF


Arnhem, 12 augustus 2010

Actieplan brengt steeds meer Nederlanders in beweging

Het hardloopprogramma 'Start to Run' en het fietsprogramma 'Fiets-Fit' zijn succesvol in het meer laten sporten van Nederlanders die te weinig bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Beide programma's maken deel uit van het Nationaal Actieplan Sport & Bewegen.

Nationaal Actieplan Sport & Bewegen
Om Nederlanders op grote schaal tot een actieve leefstijl te verleiden heeft de rijksoverheid het Nationaal Actieplan Sport & Bewegen (NASB) in het leven geroepen. Sport is daarbij een speerpunt, omdat sport unieke kansen biedt in de strijd tegen beweegarmoede. Inmiddels hebben veertien sportbonden projecten opgestart waarmee ze de Nederlanders die te weinig actief zijn, stimuleren en ondersteunen om (meer) te sporten en bewegen. Deze laagdrempelige en vaak vernieuwende sportconcepten hebben bewezen dat ze werken. De activiteiten van de sportbonden bieden ook voor gemeenten unieke mogelijkheden om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen.

De resultaten
Het NIVEL heeft onlangs de resultaten onderzocht van het programma van twee sportbonden: de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Atletiekunie . Het onderzoek onder 800 personen werd gefinancierd door sportkoepel NOC*NSF. Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers aan deze programma's meer zijn gaan bewegen.

Fiets-Fit
Fiets-Fit is een trainingsprogramma waarbij deelnemers zes weken lang kennismaken met mountainbiking of de racefietssport. Onder professionele begeleiding wordt aandacht besteed aan het op een verantwoorde manier opbouwen van de conditie, fietstechnieken en de aanschaf en het gebruik van materialen.

Het onderzoek wijst uit dat deelnemers aan Fiets-Fit meer zijn gaan bewegen. Zes maanden na de start van het programma voldeden significant meer deelnemers aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm houdt in dat deelnemers minimaal vijf dagen per week tenminste één half uur matig intensieve lichamelijke activiteit hebben verricht. 76 procent van de deelnemers gaf aan nog steeds te fietsen. De deelnemers zelf waren erg tevreden, met name over de inhoud van het programma en de kwaliteit van de trainer. De NTFU geeft aan dat de flinke stijging, zowel van startlocaties als deelnemers, ten opzichte van voorgaande jaren ook een belangrijke vooruitgang is.

Start to Run
Via Start to Run gaan jaarlijks bijna 10.000 beginnende hardlopers op meer dan honderd trainingslocaties zes weken lang drie keer per week hardlopen. Eén keer per week doen ze dat onder begeleiding van een professionele coach. Het doel is om na zes weken een testloop van drie kilometer te kunnen voltooien.

Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die meededen aan het programma bewogen een half jaar later beduidend meer dan voor ze gingen hardlopen. 70 procent liep na een half jaar nog altijd regelmatig hard. Start to Run blijkt daarom een effectief programma te zijn om deelnemers op een laagdrempelige en plezierige manier in beweging te krijgen en te houden.

Vervolgonderzoek
Momenteel wordt er ook onderzoek gedaan naar de programma's van de andere sportbonden die deelnemen aan het Nationaal Actieplan Sport & Bewegen. De resultaten hiervan zullen uiterlijk in het najaar van 2011 gepubliceerd zijn.

Meer informatie: www.nocnsf.nl/nasb

Bijlagen:
Factsheet: Vaker op de fiets met Fiets-Fit!
Factsheet: Meer bewegen met Start to Run

-----------------------



NOC*NSF