Ingezonden persbericht


Persbericht

Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu bezoekt workshop 'Play It Safe' in het MKI Health Centre te Khayelitsha

Kaapstad, 12 augustus 2010 - Als lid van MKI's International Board of Advisors bezocht Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu het MKI Health Centre in Khayelitsha. Hij was daar aanwezig tijdens de uitreiking van de certificaten aan de cursisten van het programma 'Play It Safe'. Het Medical Knowledge Institute - 'Preventie door Educatie' (MKI) is een organisatie opgericht met het doel om gezondheidszorgproblemen op te lossen door middel van onderwijs en zodoende de wereld te verbeteren.

Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu was uitgenodigd door MKI's oprichter en voorzitter dr. Harold Robles om in het centrum aanwezig te zijn tijdens de uitreiking van certificaten aan deelnemers van de workshop 'Play It Safe'. Deze workshop is ontwikkeld op basis van integratie van sessies van 'Stepping Stones' en 'Models of Manhood', toegespitst op volwassen mannelijke deelnemers. De 'Play It Safe' workshop biedt deelnemers mogelijkheden hun persoonlijke waarden en gedragingen te onderzoeken ten aanzien van HIV & AIDS, gender en interseksuele relaties. Het doel van deze workshop is het terugdringen van het aantal wisselende seksuele partners en een hoger, correct en consistent gebruik van condooms bij de mannen.

Het is de bedoeling om de kennis van de deelnemers op het gebied van seksuele gezondheid en HIV & AIDS uit te breiden. Maar ook om hen te helpen bij de ontwikkeling van hun vaardigheden in communicatie met anderen. Uiteindelijk doel is ervoor te zorgen dat mensen precies weten wat ze willen en dit ook duidelijk kunnen communiceren. Deze workshop maakt gebruik van participatieve benaderingen voor het leren: als mensen zich meer bewust zijn en over kennis beschikken, zijn ze in staat om dat te bespreken en dingen voor zichzelf te beslissen. Aan het einde van de workshop ontvangen de deelnemers hand-outs en boekjes over de onderwerpen die zijn behandeld.

De workshop is het resultaat van onderzoek uitgevoerd door de Health Systems Research Unit (HSRU) van het Medical Research Council (MRC) die de ontwikkeling coördineert van een HIV-interventieprogramma bij mannen in de leeftijd tussen 25 en 54 jaar in Khayelitsha.

Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu's bezoek viel samen met de officiële oprichting van het MKI Zuid-Afrika, afgelopen dinsdag. In Khayelitsha ontmoette Desmond Tutu een aantal van MKI's trustees en stafmedewerkers in Zuid-Afrika.

Opnieuw sprak hij zijn waardering voor het MKI uit: "Het Medical Knowledge Institute heeft belangrijk werk verricht door adequaat de volksgezondheid te verbeteren in Zuid-Afrika. Nog steeds is zij een belangrijke steun op het gebied van gezondheidszorg voor de mensen die zich dat normaal niet kunnen veroorloven." Zijn bezoek werd gefilmd voor een documentaire over de activiteiten van MKI in Zuidelijk Afrika.

"We ervaren de volledige steun van het Medical Knowledge Institute door Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu nog steeds als heel bijzonder", zei Dr. Harold Robles. "Zijn niet aflatende inzet voor een betere wereld en in het bijzonder de nadruk op 'gezondheid als een mensenrecht' blijft inspirerend voor het MKI, maar zeker ook voor de mensen in de townships."


- einde persbericht -

Over het Medical Knowledge Institute, 'Preventie door Educatie' Het Medical Knowledge Institute (MKI) is een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

Onder het motto 'Preventie door Educatie' richt het MKI zich vol overtuiging op haar doelstelling de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika te verbeteren door medisch gerelateerde trainingen en workshops te geven aan de lokale bevolking n hulpverleners. Deze 'local heroes' brengen die kennis ook weer over op anderen. De 'Healthcare Educational' programma's zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren via educatie en publieke gezondheidsprogramma's. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet. De fondsen om dit belangrijke werk te kunnen doen, worden voornamelijk via donaties verkregen. Ook de verkoop van een exclusieve serie sieraden via het door het MKI opgezette project Yoell® draagt bij aan het succes van het MKI. Deze sieraden worden met de hand vervaardigd door HIV-geïnfecteerde vrouwen in Zuid-Afrika.

Het Medical Knowledge Institute is gevestigd in Nederland (Oostvoorne), Zuid-Afrika (Kaapstad) en de Verenigde Staten van Amerika (Springfield/MA) en in 1999 opgericht door dr. Harold E. Robles, oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities, en dr. Peter J. Bittel, Chairman en CEO van The Futures Health Group. Meer informatie over de werkzaamheden, projecten, workshops en events van het MKI: www.infomki.org