Antillenhuis


Brede interesse voor tweede informatiebijeenkomst van de Regering van de Nederlandse Antillen in Rotterdam

De tweede informatiebijeenkomst van de Regering van de Nederlandse Antillen over de staatkundige vernieuwingen van het Koninkrijk der Nederlanden in Congrescentrum Engels te Rotterdam werd gisteravond net zo goed bezocht als de eerste van de drie bijeenkomsten eerder deze week.

Movimentu Antiano i Arubano pa Promové Partisipashon (MAAPP), Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) en Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN) ondersteunen dit initiatief van de Regering van de Nederlandse Antillen.

Minister van Financiën mevrouw drs. E.T.M. de Lannooy, gaf een presentatie over de financiële aspecten van de Staatkundige veranderingen. Minister van Onderwijs en Cultuur / Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling mevrouw O.V.E.Leeflang informeerde het publiek over het welzijn van de burgers. Staatssecretaris van Justitie de heer D. Lucia gaf een presentatie over justitiële aspecten en de rechtshandhaving, en beleidsadviseur Raad van Ministers de heer R. Ignacio gaf een uiteenzetting over de Personeels & organisatorische aspecten van de nieuwe overheden. De heer A. Dalenoord, vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties informeerde de aanwezigen over de toekomst van de BES-eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Er was een gemengd publiek aanwezig van zowel Antillianen die in Nederland woonachtig zijn, als mensen die affiniteit en interesse hebben in het Koninkrijk.

Elk van de vijf sprekers behandelde een specifiek aspect van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen en de opbouw van de nieuwe landen Sint Maarten, Curaçao en de BES eilanden. Zo informeerde adviseur R. Ignacio het publiek dat het Kabinet van het nieuwe land Sint Maarten zal bestaan uit zeven Ministeries, te weten Algemene Zaken, Justitie, Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Wetenschap, Sport en Cultuur, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Mileu, en een Ministerie voor Immigratie en Naturalisatie. Op Curaçao zullen er 9 Ministeries worden gevormd, in plaats van de huidige acht, te weten, Ministerie van Sociale Ontwikkeling en Welzijn, Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, Ministerie van Justitie, Ministerie van Financiën, Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Ministerie van Economische Ontwikkeling, Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Dit lijkt een uitbreiding, maar in het huidige Antilliaanse Kabinet zijn er 8 Ministeries en 7 Curaçaose Gedeputeerden op eilandsniveau, die na 10-10-10 samen komen in 9 portefeuilles voor het nieuwe `Pais Korsou'. Voor elke ministerie is een bussinessplan opgesteld. Daarnaast is er een algemene visie opgesteld dat "In het jaar 2025 Curaçao een land is dat berust op goed bestuur, met een hoge leefkwaliteit, duurzame, sociaal-economische ontwikkeling en onderwijs dat een ieder motiveert, om het beste uit zichzelf te halen."

Alexander Dalenoord van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, legde uit dat het voor Nederland iets totaal nieuws is om Gemeentes te besturen die op 9.000 km. afstand liggen. Alle beslissingen zullen dan ook in nauw overleg met de lokale besturen op Saba, Sint Eustatius en Bonaire worden gedaan. In 2008 en 2009 heeft Nederland 2 x 6 miljoen euro geinvesteerd in de Gezondheidszorg op de BES. Na 10-10-10 zal een algemene ziektekostenverzekering komen die voor alle BES-inwoners betaalbaar is (vergelijkbaar met het vroegere Ziekenfonds in Nederland). Ook als iemand snel hulp nodig heeft, bijv. omdat men s'avonds een hartinfarct krijgt op Saba, kan de Flying Docters post die dit najaar operationeel wordt op Saba, de patiënt onmiddellijk per vliegtuig naar het ziekenhuis vervoeren. Het Regionaal Service Centrum op Bonaire zal voor Nederland ook na 10-10-10 de lokale Vertegenwoordiging blijven vormen. Dalenoord riep het publiek op om mee te denken over nieuwe namen, daar de termen BES en RSC vaktermen zijn, maar niet goed in het oor klinken.

Vanuit het publiek kwamen dit keer vragen die o.a. als onderwerp hadden het Vestigingsbeleid. Het vrij verkeer van Personen blijft gelden, de Nederlandse nationaliteit en paspoort blijven gewaarborgd, maar de eilanden mogen wel selecteren wie zich mag vestigen. Vanwege de kleinschaligheid van sommige van de eilanden zal er specifiek worden gekeken naar wat de behoeftes zijn aan type arbeidskrachten etc.

De avond werd gecoördineerd door moderator Hubert Fermina voormalig Tweede Kamerlid D66, voormalig Wethouder Gemeente Dordrecht, voormalig Directeur Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie.

Na afloop was er een informeel gedeelte, waarbij alle bezoekers met elkaar én met de bewindslieden konden kennis maken en verder konden praten over de staatkundige vernieuwingen van het Koninkrijk.
---

Gepubliceerd op: 13-08-2010 Bron: Antillenhuis