Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Faunafonds betaalt vergoedingen voor schade graangewassen na oogst uit

Persbericht Faunafonds

Nieuwsbericht | 13-08-2010

Agrariërs die schade hebben geleden doordat beschermde inheemse diersoorten hun graangewassen hebben beschadigd, kunnen daarvoor een tegemoetkoming aanvragen bij het Faunafonds. Normaliter stelt het Faunafonds de prijzen vast voor het moment van oogsten, zodat de tegemoetkomingen spoedig na de oogst kunnen worden uitgekeerd. Omdat de graanmarkt momenteel sterk in beweging is en er grote onduidelijkheid bestaat over de prijzen, heeft het bestuur besloten de prijs dit jaar na de oogst vast te stellen. Dit betekent dat de tegemoetkomingen later zullen worden uitgekeerd.

Bij het vaststellen van opbrengsten en prijzen van gewassen maakt het Faunafonds zo veel mogelijk gebruik van meerjarige gemiddelden (Kwantitatieve Informatie-cijfers). Omdat het toepassen van deze systematiek dit jaar zou leiden tot het betalen van een te lage prijs voor granen, heeft het bestuur besloten de prijsvaststelling uit te stellen en deze te baseren op de werkelijke graanprijzen die, als het graan is geoogst, zijn gerealiseerd. Het bestuur zal nu in oktober de graanprijzen vaststellen en dan bepalen welk bedrag als tegemoetkoming in de schade aan agrariërs moet worden uitgekeerd.

Dit besluit houdt in dat de tegemoetkomingen voor schade in granen dit jaar later worden uitbetaald dan normaal. Het betekent ook dat de hoogte van de tegemoetkoming de werkelijke schade beter zal benaderen. Deze wijze van prijsvaststelling is een éénmalige afwijking van het beleid dat de prijzen op het moment van oogsten worden bepaald. Volgend jaar zal het bestuur (behoudens bijzondere omstandigheden) de graanprijzen weer voor de oogst vaststellen.