Rechtbank 's-Hertogenbosch


Gevangenisstraffen voor ontvoering Boxtelse jongen

âs-Hertogenbosch, 13 augustus 2010 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft zojuist twee mannen van 43 en 50 jaar oud uit Geldrop en Boxtel veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5,5 jaar en 6,5 jaar voor het ontvoeren van een 14-jarige jongen. Ook moeten ze schadevergoedingen betalen.

De twee broers ontvoerden op 19 november 2009 een toen 14-jarige jongen uit Boxtel. Samen met een derde man hebben ze de jongen enkele straten vanaf zijn ouderlijke woning opgewacht en van zijn fiets getrokken. Ook bedreigden ze hem met een voorwerp dat op een vuurwapen leek, bewerkten ze hem met een stroomstootwapen en dwongen hem in een auto te gaan zitten. Ze hebben de jongen geblinddoekt, vastgebonden en naar een afgelegen bosperceel gebracht. Een van de mannen belde de vader van de jongen dat het 1,5 miljoen euro zou kosten hem weer vrij te krijgen. De volgende ochtend wist de jongen de bivakmuts van zijn hoofd te doen en weg te rennen.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank ermee rekening gehouden dat de mannen fors geweld hebben toegepast. Het slachtoffer blijkt nog na maanden de gevolgen van de ontvoering te ondervinden. De verdachten hebben volgens de rechtbank gehandeld uit puur winstbejag en hebben zich niets aangetrokken van de belangen van het slachtoffer en zijn ouders. De mannen hebben de jongen ontvoerd na een lange periode van gezamenlijke voorbereiding en volgens een welbewust opgesteld plan. De enkele omstandigheid dat de mannen (mogelijk) aanvankelijk dachten dat zij de vader van zijn vrijheid hadden beroofd doet daaraan niets af. De 50-jarige man vervulde volgens de rechtbank een leidende rol. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en zes maanden. Bij de 43-jarige man heeft de rechtbank er strafverminderend rekening mee gehouden dat hij inmiddels de ernst van het door hem aangedane leed inziet en zijn volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend. De rechtbank legde hem een celstraf van 5,5 jaar op. Naast de opgelegde celstraffen heeft de rechtbank de mannen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna 3000 euro aan de jongen en 1470 euro aan de vader.

LJ Nummers

BN3920
BN3930

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 13 augustus 2010 Naar boven