VU medisch centrum Cathkamers klaar voor nieuwste technieken

11 augustus 2010

Bij de officieuze opening op 23 juli kon het nog één keer: in gewone kleding en niet gehinderd door toegangssluizen een kijkje nemen in de nieuwe cathkamers. Inmiddels is de afdeling invasieve cardiologie volop in gebruik en wordt er heel steriel, met nieuwe technieken en volgens de nieuwste richtlijnen gewerkt.

In hartkatheterisatiekamers worden hartonderzoeken en -behandelingen in het lichaam van de patiënt gedaan, zonder te opereren. Er zijn momenteel slechts een paar hartkatheterisatiekamers in Nederland met de hoge OK-klasse-2. In Noord-Holland is VUmc nu zelfs het enige centrum dat die normering biedt. Hoofd invasieve cardiologie Yolande Appelman vertelt trots: "OK-2 is net geen standaard voor OK, maar kleine chirurgische ingrepen mogen hier nu wel worden gedaan. Het unieke is dat alle patiënten vanaf binnenkomst tot vertrek volgens deze normen wordt behandeld. Ook technieken die binnen enkele jaren mogelijk zijn, kunnen we hier uitvoeren. Het complex voldoet nu al aan de vereisten."

Elektrofysiologie
De afdeling ging van twee naar drie kamers. De nieuwe technieken behelzen vooral de elektrofysiologie: verrichtingen als het plaatsen van apparatuur als pacemakers en intracardiale defibrillatoren (ICD's) werden al gedaan. Nu is ook het behandelen en opsporen van ritmestoornissen mogelijk. Hiernaast worden de behandelingen gedaan die met de vaten van het hart te maken hebben: de hartkatheterisatie zelf en het dotteren met stent. Vooral voor elektrofysiologie is een infectievrije omgeving noodzakelijk. Veel ziekenhuizen kunnen wel apparaten volgens die richtlijnen implanteren, maar alle andere handelingen vallen daar dan buiten.
Appelman: "Het nieuwe complex is een visitekaartje voor VUmc. We bevorderen hiermee de doorstroom en iedereen kan erop rekenen dat we patiënten snel en veilig behandelen. Op 24 september openen we de afdeling officieel met een symposium. Verwijzers in de regio kunnen dan zien wat we in huis hebben."

Marieke Sjerps
bron: Tracer