VU medisch centrum

Europese subsidie voor MOVE-AGE

Talentvolle masters houden ouderen in beweging

11 augustus 2010

"In 2050 zal het aantal 65-plussers in Europa met 70% zijn toegenomen", aldus hoogleraar neurorevalidatie Gert Kwakkel. Goede reden voor Erasmus Mundus, een programma van de Europese Commissie, om het onderzoeksinstituut MOVE voor haar onderzoek naar vergrijzing, MOVE-AGE, te honoreren met een subsidie van ruim zes miljoen euro.

MOVE MOVE-AGE richt zich op twee grote en actuele problemen: de toenemende vergrijzing van de Europese bevolking (en de daardoor steeds duurder wordende gezondheidszorg) en de grote verschillen in kennis en inzicht binnen Europa. "Wij onderzoeken de factoren die de mobiliteit van ouderen belemmeren én hoe zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven", licht Gert Kwakkel toe.

Breed spectrum
Conform de missie van het MOVE-instituut zal er een breed spectrum van promotie-opleidingen worden aangeboden met een sterk translationeel en interdisciplinair karakter. "Ons opleidingsspectrum is zo breed dat zowel fundamentele wetenschappers, zoals biomechanici, celbiologen, ingenieurs, als clinici de gelegenheid krijgen om te promoveren op uiteenlopende verouderingsthema's zoals vallen, ziekte van Parkinson, beroerte, artrose, botgroei en technologische ontwikkelingen om mobiliteit te kunnen monitoren."
MOVE, penvoerder van het consortium, is uniek binnen Nederland en behoort tot één van de topinstituten op het gebied van translationeel onderzoek naar het menselijk bewegen en bewegingsapparaat in Europa. Het bestaat uit de faculteit der bewegingswetenschappen (FBW), tandheelkunde (ACTA) en verschillende afdelingen binnen VUmc, waaronder revalidatiegeneeskunde, reumatologie en endocrinologie. Het MOVE-instituut werkt hierbij samen met de biomedische onderzoeksgroepen van de Katholieke Universiteit van Leuven en de Manchester Metropolitan University.

Samenwerking
"In totaal zullen tien promovendi per jaar gedurende vijf jaar over deze drie onderzoeksinstituten worden opgeleid", vertelt Kwakkel. "Om de verschillende promotietrajecten te begeleiden zijn er vijftien supervisoren binnen MOVE aangesteld. Voor VUmc gaan Willem Lems, Paul Lips, en ikzelf - respectievelijk op de gebieden reumatologie, endocrinologie (osteoperose en botgroei) en neurorevalidatie - de klinisch gerelateerde projecten binnen MOVE-AGE superviseren. Kartrekker van de aanvraag binnen MOVE is Jaap van Dieën, hoogleraar biomechanica bij FBW."
Talentvolle masters kunnen op basis van een open competitie naar een - voor MOVE-AGE passend - thema solliciteren op een promotieplaats. Kwakkel: "Hiervan zal twee tot tweeënhalf jaar van de opleiding worden ondergebracht bij één van de drie instituten, om vervolgens nog eens een half jaar tot een jaar bij één van de partners een deel van het onderzoek te gaan doen. Bovendien zal er hecht worden samengewerkt met de industrie op gebied van de bewegingstechnologie."

Mariëlle van der Zwet
bron: Tracer