Politie Groningen

Vrijdag 13 augustus 2010

Provincie Groningen, 13-08-2010

Snorfietser zonder rijbewijs

GRONINGEN De politie heeft donderdagmiddag een 17-jarige jongen uit Groningen op de bon geslingerd. In de Kamperfoeliestraat zagen surveilleerde agenten de knaap op een snorfiets rijden. Bij controle bleek dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs. Ook bleek de snorbrommer onverzekerd. De snorfiets moest mee naar het politiebureau. De Stadjer kon met twee bekeuringen op zak verder lopen.

Bejaarde vrouw gewond na verkeersongeval

BEDUM - Een 88-jarige vrouw uit Bedum is donderdagmorgen gewond geraakt bij een verkeersongeval. Zij reed op haar fiets op de Middelstumerweg in Bedum. Een 56-jarige automobilist uit Tinallinge wilde keren en reed achteruit. Hierbij zag hij de bejaarde fietster over het hoofd. De vrouw kwam ten val. Zij is met hoofdletsel door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Fietser twee keer op de bon

GRONINGEN - De politie heeft donderdagnacht in de Poelestraat in Groningen een 20-jarige man uit Groningen aangehouden. De Stadjer werd bekeurd voor een verkeersovertreding. Hierbij weigerde de verdachte tegenover een agent zijn adres op te geven. De man moest mee naar het politiebureau. Na controle van zijn persoonsgegevens mocht de Stadjer het politiebureau weer verlaten met twee bekeuringen op zak.

Jonge alcomobilist hardleers

GRONINGEN - De politie heeft donderdagnacht een 20-jarige man uit Aduard aangehouden. Op de Heymanslaan zagen agenten de bestuurder slingerend in zijn auto rijden. Zij gaven de man een stopteken en controleerden hem. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden en op het politiebureau bleek dat hij ruim 0,45 promille alcohol in zijn bloed had. Het bleek dat de Stadjer al zes maal eerder is betrapt voor het rijden onder invloed. In overleg met de officier van justitie is zijn rijbewijs ingenomen. Na verhoor kon hij weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Inbreker op heterdaad betrapt

GRONINGEN De politie heeft donderdagavond een 40-jarige man uit Groningen aangehouden. Politieagenten reageerden op een melding dat in een woning in de Annastraat werd ingebroken. De verdachte, een bekende van de politie, werd in de buurt van het pand op heterdaad ingerekend. Hij is voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De politie stelt een nader onderzoek in.

Alcomobilist aangehouden

DELFZIJL - Een 37-jarige man uit Stadskanaal is donderdagnacht door de politie gecontroleerd op de Hogelandsterweg in Delfzijl. Omdat de automobilist naar drank rook, moest hij een blaastest afleggen. De test wees uit dat de Kanaalster vermoedelijk te veel alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd een promillage van ruim
1,75 promille alcohol in zijn bloed vastgesteld. Na verhoor kon hij het politiebureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Drie gewonden na verkeersongeval

ULRUM - Donderdagmorgen zijn op de N361 bij Ulrum drie mannen (21 en 42 (2x) gewond geraakt. Een 42-jarige bestuurder uit Broeksterwoude kwam met zijn bestelbus uit de richting van Wehe-den Hoorn en reed in de richting van Lauwersoog. Een 42-jarige jarige bestuurder uit Ulrum stak bij de Noorderweg de N361 over. Door nog onbekende oorzaak kwamen beide bestelbussen op de kruising met elkaar in botsing. Bij het ongeval raakte ook een 21-jarige passagier uit Zwaagwesteinde gewond. Alle drie gewonden zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

Geweldsincidenten in Delfzijl

DELFZIJL Drie mannen zijn donderdagavond en -nacht in de Delfzijl slachtoffer geworden van (poging) beroving en bedreiging.

Op de Oude Schans in Delfzijl werd omstreeks 20:00 uur een 31-jarige man uit Gorinchem beroofd. Hij werd door drie nog onbekende mannen met geweld van zijn portemonnee beroofd. Hij raakte licht gewond en hoefde zich niet onder doktersbehandeling te stellen.

In de Ede Staalstraat in Delfzijl werd omstreeks 23:15 uur een 58-jarige slachtoffer zonder aanleiding geslagen. Drie nog onbekende mannen probeerden hem te beroven. Er werd niets meegenomen. Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht. Hij is door ambulancepersoneel behandeld aan zijn verwondingen.

Een 37-jarige man uit Delfzijl werd omstreeks 01:40 uur op de Wending met een mes bedreigd. De Delfzijlster fietste over de Wedding en werd door drie nog onbekende mannen tot stoppen gedwongen. Een dader bedreigde het slachtoffer met een mes en bedreigde hem met de dood. Het slachtoffer kon door hard weg te fietsen de daders ontwijken. De politie heeft de drie incidenten in onderzoek. Het is nog niet bekend of het om dezelfde daders gaat. De politie beschikt wel over goede signalementen van de daders. De politie is op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van deze incidenten en/of weten wie de berovingen en de bedreiging hebben gepleegd. Zij kunnen bellen op het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief) of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Friezen aangehouden na mishandelen portier

GRONINGEN De politie heeft vrijdagmorgen in het centrum van Groningen drie Friezen aangehouden. Een bekende van het trio was een horecagelegenheid uitgezet. Vrienden van de verwijderde persoon wilden verhaal halen bij de portier. Daarbij werd de beveiliger door een man uit Drachten (24) en een man uit Buitenpost (24) geslagen. Een 19-jarige vrouw uit Kollumerzwaag werd zo boos over de aanwezigheid en het optreden van de politie, dat zij het nodig vond de agenten te beledigen. Na meerdere waarschuwingen werd zij aangehouden. Zij verzette zich tegen haar aanhouding. Het drietal is ingesloten voor verhoor. De politie doet onderzoek naar het ontstaan van het incident.

Bejaarde man overlopen door koe

FINSTERWOLDE Een 76-jarige inwoner van Blijham is donderdagmiddag gewond geraakt in de Carel Coenraadpolder. De man was bezig met het verplaatsen van een koe, toen hij door onbekende oorzaak door het dier werd overlopen. Het slachtoffer is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie is ter ondersteuning van de hulpverlening aanwezig geweest en heeft een registratie gemaakt.

Bejaarde vrouw gedupeerd door babbeltruc

GRONINGEN Een 88-jarige vrouw is donderdagmiddag in haar flat in de Venuslaan opgelicht door een onbekende man. De verdachte belde aan en vertelde de Groningse dat er problemen waren met haar bankrekening. Hij wilde de bankpas van de vrouw en haar pincode om een aantal zaken te controleren. De vrouw gaf aan hier niets van te weten en zei dat een familielid haar financiën regelde. Daarop vroeg de oplichter of ze geld in huis had zodat hij zogenaamd de serienummers kon controleren. Nadat hij enkele bankbiljetten van het slachtoffer kreeg, ging hij er vandoor. De familie van de vrouw doet aangifte. De politie waarschuwt ouderen, verzorgers en familie voor soortgelijke oplichtingspraktijken en adviseert om er onderling over te praten.

Automobiliste gewond na aquaplaning

LEEK Een 61-jarige automobiliste uit Drachten is donderdagmiddag gewond geraakt op de A7 bij Leek. De vrouw verloor de controle over het voertuig vanwege een nat wegdek. Door de aquaplaning begon de auto te glijden en kwam in de middenberm tegen de vangrail. Het voertuig kwam enkele tientallen meters verder tot stilstand. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een registratie van het ongeval gemaakt.

Beschonken fietser botst tegen wielrenners

VEENDAM Een 32-jarige fietser uit Veendam is donderdagavond tegen twee wielrenners gebotst die meededen aan een wielerronde in de Parkstad. De Veendammer zag dat de weg ter hoogte van de Finse Golf was afgezet, reed daarom om de hekken en stak via een groenstrook over. Hij had niet door dat op dat moment een groep wedstrijdrenners aan kwam rijden. Twee wielrenners uit Gieterveen (21) en Staphorst (22) konden de 32-jarige man niet ontwijken en knalden vol tegen hem aan. Het drietal viel op de grond en de twee renners raakten daarbij gewond. Vermoedelijk heeft een van hen een gebroken arm. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau. Uit een blaastest bleek dat hij ongeveer 0,7 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde donderdag op diverse plaatsen.

Snelheidscontrole:


- Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1036, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 132 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Sint Annen, N46: aantal geregistreerde voertuigen: 1288, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 121 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.


- Vierhuizen, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 703, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.


- Usquert, N363: aantal geregistreerde voertuigen: 485, aantal overtredingen: 13, hoogst gemeten snelheid: 94 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Algemene controle:


- Muntendam, Kerkstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 351, aantal overtredingen: 15 (13x niet dragen gordel, 2x niet handsfree bellen)


- Alteveer, Beumeesweg: aantal geregistreerde voertuigen: 258, aantal overtredingen: 23 (waarvan 14x snelheid, 3x niet dragen gordel, overige diversen als technische gebreken en niet tonen juiste papieren)


- Hoogezand, Hoofdstraat: aantal overtredingen: 7 (5x niet dragen veiligheidsgordel, 1x snelheid en 1x onjuist parkeren)