Gemeente Sneek


koninklijk, sportief en veilig druk

75ste Sneekweek: Koninklijk, sportief en veilig druk

De gemeente Sneek ziet samen met de KWS, politie en hulpdiensten terug op een prima verlopen Sneekweek 2010. De organisatie van het geheel verliep ook in dit jubileumjaar weer uitstekend en op het gebied van openbare orde en veiligheid waren de evenementen nagenoeg zonder problemen. Met zo'n 130.000 bezoekers scoorde deze Sneekweek gelijk aan het aantal van verleden jaar. De extra maatregelen die dit jaar genomen waren om de bezoekersstromen in de binnenstad beter te reguleren, wierpen vruchten af. Extra podia en gespreide programmering zorgden voor een evenwichtiger verdeling van het aantal bezoekers over de stad. Het landelijk uitgezonden SBS6 Sneekweekjournaal onderstreepte dit jaar voor de tweede keer het belang van Europa's grootste zeilevenement op binnenwateren.

KWS

De wedstrijden die de jubilerende en Koninklijke Watersportvereniging Sneek dit jaar voor de 75^ste keer organiseerde op de Snitsermar verliepen uitstekend en sportief. Alle wedstrijden konden gezeild worden en het weer was over het algemeen goed. Is Hardzeildag traditioneel gezien elk jaar al een hoogtepunt, dit jaar was het door het bezoek van Hare Majesteit de Koningin helemaal onvergetelijk. Op een feestelijk vol starteiland kon de KWS woensdag de Groene Draeck ontvangen die door de koningin eigenhandig afgemeerd werd. Haar bezoek aan de KWS, de bezichtiging van de starttoren, de tekst en uitleg die ze van de vele vrijwilligers kreeg, hebben een onuitwisbare indruk op de aanwezigen gemaakt. De Groene Draeck werd zowel bij aankomst als bij het rondje om het starteiland vergezeld van vele tientallen bootjes.

Bij de feestelijke afsluiting en prijsuitreiking op donderdagavond stond de KWS nog een verrassing te wachten toen burgemeester Hayo Apotheker hun oud-voorzitter ir. Hugo Snoekc tot ridder in de orde van Oranje Nassau bevorderde.

Crowdmanagement

De maatregelen die de gemeenten in samenwerking met diverse partners heeft genomen op het gebied van crowdmanagement heeft veel aandacht getrokken. Vanuit omliggende gemeenten kwam men zelfs letterlijk een kijkje nemen in de commandowagen alhier. Ook de collega's van de Vierdaagse Feesten uit Nijmegen kwamen langs. De Sneekweekorganisatie had zich aan het begin van het jaar breed georiënteerd in Nijmegen om nog beter voorbereid te zijn op een grote toeloop van publiek in de Sneker binnenstad. De ervaringen van zowel organisatie als hulpdiensten en publiek zijn positief. Men roemde de goede doorstroom en de ruimte die daardoor ontstond en de duidelijke bewegwijzering in de binnenstad.

Gemeentelijke haven

Een andere succesvolle maatregel was de afsluiting van de Houkesloot op de vrijdagmiddag voorafgaand aan de opening van de Sneekweek en de traditionele vlootschouw. Daardoor was het aantal boten beheersbaar tijdens de drukte van de vlootschouw 's avonds laat. De maatregel om maximaal met 5 boten dik in de gemeentelijke jachthaven aan de Houkesloot te liggen tijdens de Sneekweek maakte dat ook daar de veiligheid maximaal gegarandeerd kon worden. Het geheel bleef beheersbaar en dat had ook zijn positieve uitstraling op het tegengaan van bijvoorbeeld geluidshinder. Minder volk, minder drukte!

De Pampuskade was dit jaar voor het eerst vrijgegeven voor pleziervaart hetgeen 50 extra ligplaatsen opleverde.

Sneekweekcamping

De Sneekweekcamping heeft bijna een dubbele bezetting gehad ten opzichte van vorig jaar. Vrijdag 3500 kampeerden er mensen op de camping, zaterdag tegen de 4000, en dat liep op maandag terug naar 2500. Op donderdagochtend stonden er nog 800 mensen (in 268 tenten), vorig jaar waren dat op de laatste sneekweekdag nog maar 30 tentjes. De omzet was vorig jaar 35.000 euro over de hele week, dat loopt dit jaar tot de 60.000. Op de Sneekweekcamping werden 4000 buskaartjes verkocht voor de Sneekermeerbus, vorig jaar waren dat in totaal 2200.

Politie Fryslân

Ook de politie kijkt met tevredenheid terug op de Sneekweek. De gehele week was het bijzonder druk, maar vooral gezellig, in het centrum van de stad, in de jachthavens, op campings en op het Starteiland. Door de politie werd zowel in de stad als op het water toezicht gehouden. De politie Fryslân werd daarbij geassisteerd door de waterpolitie van het KLPD, de havenmeesters en de toezichthouders van de gemeente Sneek, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers. Door de aanwezigheid camera's in combinatie met surveillerende agenten konden ruzies en overlast in veel gevallen worden voorkomen.

Tijdens de gehele Sneekweek handelde de politie meldingen en incidenten af, zoals wildplassen, bezit van drugs, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, geluidsoverlast, rijden en varen onder invloed, snel varen en mishandelingen. Overmatig alcoholgebruik zorgden vaak voor baldadig gedrag, vernielingen en vechtpartijen op de wal maar ook aan boord van schepen.

Tijdens de Sneekweek werden 107 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere wildplassen, het drinken van alcohol op straat, baldadigheid, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs en illegaal zwemmen. Daarnaast werden 20 personen aangehouden. In dit geval ging het om mishandelingen en vernielingen, een diefstal van een fiets en een diefstal met geweld. Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân hield woensdagmiddag en avond een alcoholcontrole waarbij tegen 5 automobilisten proces-verbaal werd opgemaakt.

De samenwerking is dit jaar echt geweldig geweest, tussen zowel KWS, horecaondernemers, politie, KLPD, gemeente, brandweer, GGD/GHOR - ambulancediensten, beveiliging en EHBO'ers.