Royal Haskoning


13-08-2010

Risico op overstromingen in New orleans verder ingeperkt

Royal Haskoning heeft samen met partners HKV Lijn in Water en Fugro een nieuwe opdracht gekregen voor de waterkeringen in New Orleans. In dit project wordt een module gemaakt waarmee de dijkbeheerder het sluiten en openen van deuren van alle keringen in één oogopslag kan volgen en daardoor ook veel beter kan coördineren. Het nieuwe systeem moet operationeel zijn voor de piek van het orkaanseizoen in september 2010. Het nieuwe volgsysteem geeft razend snel een overzicht welke keerdeuren al gesloten zijn en welke nog openstaan. Een kaart met daarop de locaties van alle keerdeuren en een statusrapport worden automatisch gegenereerd. "Het is ontzettend belangrijk een betrouwbaar overzicht te hebben van gesloten en nog openstaande keerdeuren. Tijdens orkaan Katrina in 2005 zijn niet alleen dijken doorgebroken, maar stonden bijvoorbeeld ook keerdeuren open, waardoor het water vrij spel had. Dit soort dingen is te voorkomen met het nieuwe systeem," vertelt Ries Kluskens, projectleider van dit project.

Het project wordt uitgevoerd door de lokale beheerder van de waterkeringen, de Southeast Louisiana Flood Protection Authority East (SLFPAE). De SLFPAE is verantwoordelijk voor het sluiten en openen van meer dan 200 keerdeuren. Als er een tropische storm of orkaan nadert dan moeten al deze keerdeuren binnen 24 uur gesloten worden. Een enorme taak als je bedenkt dat deze deuren handmatig gesloten moeten worden. Bij het sluiten van de deuren moet tevens rekening moet worden gehouden met de volgorde in verband met het open houden van vluchtroutes. Het nieuwe volgsysteem helpt de dijkbeheerder bij het plannen en coördineren van het openen en sluiten van de keerdeuren. Het systeem moet volledig operationeel zijn voor de komende piek van het orkaanseizoen (eerste week van september 2010).

Eerder dit jaar presenteerden experts van Royal Haskoning, Fugro en HKV Lijn in Water samen met waterdeskundigen van Hoogheemraadschap Delfland een digitaal dijkinformatie systeem voor New Orleans. Het demonstratie systeem was ontwikkeld als onderdeel van het EVD 2g@there sponsorproject and liet de lokale dijkbeheerder het enorme potentieel zien hoe gemakkelijk digitale informatie en beheersystemen de primaire taken van de dijkbeheerder kunnen ondersteunen. Het huidige project vloeit voort uit dit succesvolle sponsorproject.

Zie ook: www.haskoninginc.com