Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: Onafhankelijke regulering nodig in de forensische zorg

13-08-2010

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert om onafhankelijke regulering in de forensische zorg in te voeren en stelt voor daarbij zelf als regelgever op te treden. De regulering kenmerkt zich door
1) het vaststellen van prestaties en tarieven, 2) het stellen van regels over informatieverstrekking door de diverse partijen in de forensische zorg en 3) het handhaven van de regels.

Door onafhankelijke regulering, uitgevoerd door de NZa, ontstaat een zorgmarkt die meer in balans is. Justitie houdt zich dan bezig met de indicatie, plaatsing en inkoop van zorg en de NZa met het vaststellen en handhaven van de regels. Deze taakverdeling sluit aan bij de rollen van de zorgverzekeraars en de NZa bij de reguliere GGZ. Deze werkwijze is het meest efficiënt, vermindert de administratieve lasten voor GGZ-instellingen en zorgt voor consistentie in regels voor prestaties en tarieven.

Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg en verstandelijk gehandicaptenzorg aan mensen met een strafrechtelijke titel. Sinds 2008 vindt een herstructurering van deze zorg plaats, met als belangrijkste doel zoveel mogelijk te voorkomen dat patiënten opnieuw een delict plegen. Uit onderzoek is gebleken dat door deze herstructurering een betere samenhang ontstaat tussen de reguliere GGZ en de strafrechtelijke zorg, waardoor gedetineerden na hun gevangenschap beter kunnen worden begeleid met reguliere zorg.