Haven Amsterdam

Zeehavens Amsterdam: Lichte stijging van overslag in eerste helft 2010

13 augustus 2010

In de eerste helft van 2010 is de totale goederenoverslag van Zeehavens Amsterdam tot 44,7 miljoen ton gestegen, met 4,2% ten opzichte van de eerste helft van 2009. De overslag van de Amsterdamse haven, die onderdeel is van Zeehavens Amsterdam, is gedaald met 7,1% tot 35,5 miljoen ton. De daling over heel 2010 zal naar verwachting beperkt blijven tot tussen de 2 tot 4% ten opzichte van 2009.

Reden voor deze daling is dat de Amsterdamse haven in de eerste helft van 2009 met name in olieproducten zeer goed presteerde, daarna werden de gevolgen van de economische crisis merkbaar. Dat blijkt uit de cijfers van het eerste halfjaar van 2010.

Stijging IJmuiden

Haven Amsterdam behoort tot de regio van het Noordzeekanaalgebied samen met de havens IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad. In deze regio is de overslag tot en met juni 2010 gestegen met 4,2%. Deze stijging speelt voornamelijk in IJmuiden, met 1,8 miljoen ton extra overslag het eerste halfjaar. De verhoogde vraag naar staal levert daar de belangrijkste bijdrage aan. De overslag in Beverwijk is ongeveer gelijk gebleven, Zaanstad kende een daling van 32%.

Daling Amsterdam

De daling in de Amsterdamse haven is geconstateerd bij de overslag van olieproducten (-8% ) en steenkolen (-15%). Verminderde marges spelen een rol bij de lagere overslag in benzine. In tegenstelling tot cokeskolen voor de staalindustrie ligt de vraag naar de voor de Amsterdamse haven belangrijke energiekolen, voor electriciteitsproductie in Duitsland, nog steeds op een relatief laag niveau.

De overslag van zand, grind en mineralen is gestegen met 22%. In de vraag naar industriële mineralen zit weer groei en de vraag naar bouwgrondstoffen van overzee blijft onverminderd hoog. De overslag van agribulk steeg met 5%. De containeroverslag is met -57% gedaald, de overslag van stukgoed is ongeveer gelijk gebleven. Die van roll-on roll-off is met 72% sterk gestegen.

Lichte daling overslag heel 2010

Het totale jaar 2010 zal waarschijnlijk een daling van 2 tot 4% laten zien, omdat de overslag naar verwachting stabiliseert.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75 of 06 - 83164880