Universiteit Utrecht

13 augustus 2010

Utrecht blijft beste universiteit van Nederland volgens Shanghai-ranking

Universiteit Utrecht stijgt naar wereld-top50

De Universiteit Utrecht is enkele plaatsen gestegen in de prestigieuze 'Academic Ranking of World Universities' van de Universiteit van Shanghai. Wereldwijd staat Utrecht op plaats 50. De Universiteit Utrecht staat in Europa op de 11e plaats en staat al jaren het hoogst genoteerd van alle Nederlandse universiteiten.

Belangrijkste criteria

De onderzoekers in Shanghai bekijken jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 nemen ze op in de ranking. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De Universiteit Utrecht scoort vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

Lijstaanvoerders

Harvard University in de Verenigde Staten voert nog steeds de lijst aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Berkeley, Stanford en MIT. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: Cambridge in Groot-Brittannië.




Universiteit Utrecht