Gemeente Maassluis

College beantwoordt vragen Maassluis Belang over straatcoaches

De fractie van Maassluis Belang heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de inzet van straatcoaches. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

Geachte heer Enzerink,

U heeft ons op grond van artikel 51 van het Reglement van orde op 28 juli 2010 met uw bovengenoemde brief vragen gesteld over de wijze waarop de straatcoaches worden ingezet. Uw vraagstelling betreft onder andere de wijze waarop de inzet van de straatcoaches financieel en juridisch is georganiseerd. Onderstaand treft u de antwoorden op uw vragen.

Vraag 1: Is er door rapportages al zicht op de resultaten van de coaches tot nu toe?

De rapportages van de straatcoaches bieden een goed beeld van de activiteiten van de (Marokkaans-Nederlandse) jeugd en de plekken waarop zij zich bevinden. De straatcoaches zijn er in korte tijd in geslaagd om een goed beeld te krijgen van de Maassluise situatie. Wij zijn positief over de wijze waarop in de eerste weken is opgetreden en de verwachting is dat de resultaten op termijn zeer positief zullen zijn.

Vraag 2: Wat is de relatie tussen de resultaten en de personele wisseling?

Er is geen enkel verband tussen de resultaten van de straatcoaches en een eventuele

personele wisseling. Conform de gemaakte afspraken met de uitvoeringsorganisatie zal een personele wisseling geen gevolgen hebben voor de kwaliteit van de straatcoaches.

Vraag 3: Berust de indruk van de straatcoaches dat zij "te duur" zijn op een realistische kijk op de situatie, met andere woorden is de gekozen aanpak met straatcoaches een relatief duur middel?

De indruk van de straatcoaches dat zij "te duur" zijn berust, ons inziens, niet op een

realistische kijk op de situatie. Op basis van de aanbestedingsprocedure is een gunning tot stand gekomen waarbij afspraken gemaakt zijn over de mate en wijze van inzet, prijs en kwaliteit. De inzet van straatcoaches is een arbeidsintensief proces en hieraan zijn personele kosten verbonden, maar ons inziens is hier geen sprake van een relatief duur middel. Wij zijn van mening dat het beschikbare budget op deze wijze maximaal wordt benut.

Vraag 4: Waren de kosten voor de straatcoaches niet volledig in beeld bij de aanstelling?

Bij de aanstelling van de straatcoaches waren de kosten volledig in beeld op basis van de aanbestedingsprocedure, gunning en bijkomende afspraken.

Vraag 5: Van welke vorm van arbeidsovereenkomst met de straatcoaches is gebruikgemaakt?

Conform het raadsbesluit van 2 februari jl. (2009-3958) is gebruik gemaakt van een

openbare aanbestedingsprocedure, conform de Europese richtlijnen. Door middel van vooraf bepaalde kwaliteitscriteria is de gunning aan Trigion tot stand gekomen. Deze organisatie is dan ook de werkgever van de straatcoaches.

Vraag 6: Heeft Schiedam gelijkluidende ervaringen en kunnen wij leren van de Schiedamse ervaring?

Gezien het feit dat in het aanbestedingstraject gezamenlijk met Schiedam is opgetrokken en het feit dat Schiedam van dezelfde diensten gebruik maakt, wordt inderdaad onderling samengewerkt en worden ervaringen gedeeld, met als bijkomend doel te leren van elkaars ervaringen.

Vraag 7: Heeft de wisseling budgettaire gevolgen voor Maasluis in relatie met de beoogde doelstelling?

De eventuele wisseling van straatcoaches heeft geen budgettaire gevolgen voor Maassluis en staat ons inziens het behalen van de beoogde doelstellingen geenszins in de weg.

Wij vertrouwen erop u met deze beantwoording voldoende te hebben geïnformeerd.