Gemeente Utrecht

Uitslag asbestonderzoek Kohnstammschool aan Rubenslaan

Uit het asbestonderzoek in het gebouw van de Kohnstammschool aan de Rubenslaan blijkt dat de gemeten concentratie aan asbestvezels zich onder het risiconiveau bevindt. Dergelijke concentraties komen ook voor in de buitenlucht. Het gebouw is weer veilig en toegankelijk verklaard. Uit voorzorg worden er toch enkele maatregelen genomen. Gemeente en schoolbestuur gaan er vanuit dat alle groepen op maandag 16 augustus a.s. het nieuwe schoolseizoen gewoon in het gebouw aan de Rubenslaan kunnen beginnen.

In de zomervakantieperiode is geconstateerd dat beschadigde tegels in de gangen van het gebouw aan de Rubenslaan asbest bevatten. Het gebouw is meteen gesloten; een gebruikelijke procedure wanneer het om asbest gaat. Om goed inzicht te krijgen in de aard en concentratie van het asbest en de eventuele risico's voor de gezondheid die dat mogelijk met zich meebrengt, hebben gemeente en schoolbestuur direct uitgebreide metingen laten uitvoeren. Dit gebeurde op dinsdag 10 augustus door een in asbestonderzoek gespecialiseerd, onafhankelijk onderzoeksbureau dat werkt volgens het kwaliteitssysteem van TNO.

Maatregelen
Ondanks het feit dat er geen gevaar bestaat voor de gezondheid van leerlingen en leerkrachten, hebben gemeente en schoolbestuur toch besloten de beschadigde tegels te isoleren. Dat gebeurt door over de tegels een dekvloer van cement aan te brengen. Deze vloer wordt vandaag en morgen aangebracht. Uit voorzorg worden ook de achterwanden in de toiletten geïsoleerd.

Onderhoud
De gemeente Utrecht investeert in onderwijshuisvesting. Onder andere door achterstallig onderhoud van schoolgebouwen aan te pakken. Daarbij kan het voorkomen dat een veelgebruikt bouwmateriaal als asbest wordt ontdekt. Tot in de jaren tachtig werd asbest vaak toegepast in gebouwen. In 1994 werd asbest volledig verboden.




Gemeente Utrecht