Het Nederlandse Rode Kruis

SHO opent giro 555 voor Pakistan

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben besloten dat giro 555 wordt geopend voor Pakistan. De ramp in Pakistan is van een enorme omvang met intussen al 14 miljoen mensen die getroffen zijn door de watersnood. Er is vooral behoefte aan schoon drinkwater, onderdak, eten en medische zorg.

De hulporganisaties hadden eerder besloten om nog geen nationale actie te starten, omdat de ramp te weinig leefde onder de bevolking en het zomerseizoen een lastige periode is om te werven. Daarmee zou een succesvolle actie moeilijk worden. Die beslissing heeft de afgelopen dagen tot veel discussie geleid in de media en onder het publiek. Helaas is daarmee de aandacht van de eigenlijke ramp afgeleid.

Geef op giro 555

SHO voorzitter Farah Karimi: "Wij willen dat alle aandacht uitgaat naar de slachtoffers en hoe wij hen het beste kunnen helpen. Veel mensen hebben duidelijk gemaakt één herkenbaar nummer te willen om geld te storten. Wij willen die vraag graag beantwoorden. Bovendien heeft de VN gisteren opnieuw een dringende oproep gedaan voor steun en heeft Nederland nog eens 2 miljoen extra vrijgemaakt. Met al deze extra aandacht voor Pakistan hebben we er vertrouwen in dat Nederlanders deze actie tot een succes willen maken.

We roepen dan ook iedereen in Nederland op om te geven voor de slachtoffers van deze ongekende ramp. Ik hoop dat mensen zich niet laten weerhouden door de negatieve berichten over Pakistan: onze hulp gaat rechtstreeks naar de slachtoffers. Wij kunnen hen niet in de steek laten."

Het Nederlandse Rode Kruis in Pakistan

Eén van onze persvoorlichters is ter plaatse in Banda Mula Khan, een dorp in het Nowshera district in het Noord-Westen van Pakistan dat zwaar getroffen is door de overstromingen. Zij vertelt: "Er leven zo'n
1.500 families. Het dorp is compleet van de kaart geveegd door het verwoestende water. En dat is niet het enige. Bij de mobiele medische hulppost van het Rode Kruis ontmoette ik Mahab Gul (22 jr). Mahab is ziek. Hij heeft koorts, een stevige huidinfectie en zijn darmen zijn van streek. Hij heeft net medicijnen ontvangen".

Eva

Ook Mahabs huis is compleet verwoest door de overstromingen. Mahab vertelt: "Het bleef maar regenen. En opeens, zonder waarschuwing stond het water tot aan ons dak". Samen met zijn ouders en 9 broers en zussen leeft hij in een tent naast hun ingestorte huis. Voor voedsel zijn ze afhankelijk van de vrijgevigheid van andere Pakistani.

Het Rode Kruis helpt direct

De overstromingen zijn de ergste in de geschiedenis van Pakistan:


- 14 miljoen mensen zijn getroffen door de ramp en de overstromingen hebben tot nu toe aan 1.500 mensen het leven gekost

- Bijna een half miljoen mensen zijn geëvacueerd
- Meer dan 70% van Pakistan is getroffen door de ramp. Dit gebied is qua oppervlakte te vergelijken
met Groot-Brittannië

- Voedseldistributies van het Rode Kruis hebben 223.433 personen bereikt

- De medische posten van het Rode Kruis hebben 31.000 personen kunnen behandelen

Hulpverlening