Socialistische Partij

SP Amsterdam

Gebruik leegstaande kantoren voor opvang daklozen

13-08-2010 * De SP wil leegstaande kantoren laten ombouwen tot nachtelijke opvang voor daklozen om het grote tekort aan opvangplekken in Amsterdam op te lossen. Om het voorstel te illustreren claimde SP-raadslid vrijdagochtend met een spandoek het al maanden leegstaande voormalige stadsdeelkantoor van Oud-Zuid aan de Koninginneweg als nieuwe daklozenopvang.
Maureen van der Pligt
In Amsterdam leven nog altijd zo'n 2500 dak- en thuislozen. Ondanks allerlei beloften dat er voldoende opvang zou komen, hebben zij nog steeds niet allemaal een plek om te slapen 's nachts, zeker niet in de zomer als het stoelenproject gesloten is. En dit terwijl buiten slapen, ook in de zomer, verboden is. SP-raadslid Maureen van der Pligt wil dat dit probleem nou eindelijk eens wordt opgelost: "Niet alleen uit menselijke overwegingen vinden wij dat daklozen 's nachts ergens binnen terecht moeten kunnen, maar ook omdat buitenslapen uiteindelijk duurder is voor de maatschappij. Daklozen krijgen immers boetes voor buitenslapen die zij niet kunnen betalen. Deze 'wanbetalers' gaan na een reeks boetes de gevangenis in en dat kost ons aanzienlijk meer dan uitbreiding van de opvangcapaciteit."

Die extra opvang kan bijvoorbeeld in leegstaande (stadsdeel-)kantoren worden gerealiseerd. Daarnaast wil de SP dat het stoelenproject, de laagdrempelige nachtopvang voor dak- en thuislozen, ook in de zomer wordt voortgezet. Ook pleit de SP ervoor verslaafde en niet-verslaafde daklozen gescheiden op te vangen en voor nieuwe woonprojecten die door daklozen zelf beheerd kunnen worden. Van der Pligt: "En de gemeente zou eens in gesprek moeten met het openbaar ministerie om iets te doen aan openstaande boetes van daklozen die op straat hebben geslapen."