Ingezonden persbericht

'Omdat wij mooi waren'
Première documentaire over Indonesische troostmeisjes in Kunsthal Rotterdam

Vrijdagmiddag 13 augustus 2010, 15.00 uur

De Kunsthal Rotterdam krijgt de première van de documentaire Omdat wij mooi waren, over Indonesische troostmeisjes (50 min.). De première vindt op vrijdagmiddag 13 augustus plaats, twee dagen voor de 65e Indië herdenking. In de Kunsthal is momenteel ook de tentoonstelling 'Troostmeisjes' van fotograaf Jan Banning te zien. Op 15 augustus a.s. zendt de NOS de documentaire uit (14.05 uur, Nederland 1).

Filmmaker Frank van Osch reisde, samen met fotograaf Jan Banning (World Press Photo Award 2004) en journaliste Hilde Janssen door Indonesië, waar zij tientallen troostmeisjes interviewden. De inmiddels bejaarde vrouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog stelselmatig misbruikt door de Japanse bezetter. Vaak werden ze vastgehouden in speciale soldatenbordelen en moesten ze vrijwel dagelijks seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten. In Omdat wij mooi waren vertellen een aantal van hen hun verhaal, ondanks het taboe dat op het onderwerp rust. Het resulteert in een ontroerende documentaire vol schaamte, ontkenning, stilzwijgen, verdriet en schoorvoetend vertelde levensverhalen. De hoogbejaarde vrouwen, die ooit jong en mooi waren, dragen de pijn nog altijd met zich mee. Ze vertellen over de verkrachtingen, de bordelen, de angst en hoe dit hun leven heeft beïnvloed.

Frank van Osch
Frank van Osch maakt maatschappelijke en culturele documentaires. Hij maakte o.a. de documentaires Drs. P, Niet van Talent Gespeend (AVRO, 2006), Vlucht Terug (NPS, 2007) en de serie Op Zwart Zaad (NPS, 2007/2008) over armoede in Nederland.

Boeken en tentoonstelling
In de Kunsthal is tot en met 29 augustus 2010 de fototentoonstelling Troostmeisjes te zien.
Onlangs verscheen het fotoboek Troostmeisjes/Comfort Women van Jan Banning en het tekstboek Schaamte en onschuld van Hilde Janssen.

Première van de film Omdat wij mooi waren
13 augustus, 15.00 uur (Kunsthal Rotterdam)
Uitzending
15 augustus, 14.05 uur (NOS, Nederland 1)
Aansluitend aan de 65e Nationale Indië-herdenking.

---

Noot voor redactie;