Rijksvoorlichtingsdienst

Koningin en minister-president bij herdenking 15 augustus 1945 bij Indisch Monument

Hare Majesteit de Koningin en minister-president Balkenende wonen zondagmiddag 15 augustus de herdenking bij van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De herdenking vindt plaats bij het Indisch Monument in Den Haag.

Door de capitulatie van Japan kwam 65 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en daarmee voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks deze herdenking voor alle burger- en militaire slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japan werd bezet.

De Koningin legt de eerste krans bij het Indisch Monument, gevolgd door andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties. Voorafgaand aan de kranslegging worden voordrachten gehouden en muziekstukken gespeeld. Zanger en artiest Boudewijn de Groot, geboren in een Japans gevangenkamp, is een van de sprekers. Daarna opent de Koningin het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koningin en de minister-president vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland. Dit vindt plaats in het World Forum.

Noot voor redacties (