Deelgemeente Charlois Rotterdam

Nieuwe ronde Participatiefonds

Op 15 augustus start een nieuwe ronde van het Participatiefonds. Dus heeft u een plan voor uw wijk? Bijvoorbeeld voor een kunstwerk op een plein, een jongerenactiviteit of het opknappen van de speelplek? Dien het in bij deelgemeente Charlois.

Bewoners uit Pendrecht dienden een participatieaanvraag in voor het repareren van de klokken van de Sint Bavokerk. (Foto: Mario Bosch) Voorgaande jaren konden bewoners en organisaties ook plannen indienen. En het resultaat is zichtbaar. In 2009 werden maar liefst 116 plannen ingediend. Daarvan zijn er 59 gehonoreerd, 35 aanvragen zijn nog in behandeling. Zo dienden ruim 140 bewoners van Pendrecht een aanvraag in voor reparatie van de klokken van de Sint Bavokerk. Ook startte in Oud-Charlois een project gericht op de persoonlijke ontwikkeling van jeugd in de leeftijd van 0-23 jaar. In 2008 werden 100 van de 148 aanvragen beloond met subsidie.

Ook voor 2010/2011 is geld beschikbaar voor nieuwe bewonersinitiatieven. Dit geld krijgt de deelgemeente van het Rijk, bedoeld voor verbetering van de zogenoemde "Krachtwijken". Voor de overige wijken trekt de deelgemeente zelf geld uit, dus heel Charlois kan meedoen! Het is de bedoeling dat u zelf een plan maakt om wonen en leven in uw wijk te verbeteren, dus de deelgemeente daagt u uit!

Regels

Er zijn wel regels. De deelgemeente heeft die regels vastgelegd in de "Regeling uitvoeringsbepalingen participatiegelden". Hierin staat bijvoorbeeld wie een bewonersinitiatief kunnen indienen, welke soorten initiatieven wel en niet in aanmerking komen en hoe de procedure van toe- of afwijzing verloopt. Verder zijn per wijk thema's benoemd, komend uit de Wijkvisie voor uw wijk. Uw plan moet in ieder geval in één van die thema's passen. Sociale samenhang is zon thema. Hierin ligt de nadruk op het samenleven met elkaar. Een voorbeeld van een initiatief dat valt binnen sociale samenhang, is het organiseren van een straatfeest samen met anderen. Maar ook voor hele andere dingen, zoals het opknappen van de buurt, kunt u een aanvraag doen uit het Participatiefonds.

Voor vragen en het aanvraagformulier kunt u terecht bij het Servicepunt Charlois Zuid aan Plein 1953 nr. 63. Vanaf medio september 2010 kunt u ook terecht bij het Servicepunt Charlois Noord aan de Pleinweg 196-202.

Tot 1 juli 2011

Deze nieuwe ronde van het Participatiefonds loopt tot en met 1 juli 2011. Wel geldt op=op. Voor iedere wijk is een beperkt budget beschikbaar.

Meer informatie vindt u vanaf 15 augustus op deze website. Dan verschijnen ook de thema's per wijk, de "Regeling uitvoeringsbepalingen participatiegelden" en het aanvraagformulier.

Vanaf dat moment ligt de "Regeling uitvoeringsbepalingen Participatiegelden" ook ter inzage op het deelgemeentekantoor. Bel voor meer informatie met de afdeling Sociale en Maatschappelijke Ontwikkeling via telefoonnummer 010 - 410 74 10.