Gemeente Heeze-Leende



Strabrechtse heidedag Heeze gaat door!
Brand en herstelwerkzaamheden geen belemmering.

Zondag 15 augustus vindt voor de 14e keer de Strabrechtse heidedag plaats. De open dag van Staatsbosbeheer i.s.m. IVN zal ondanks de verwoestende brand gewoon doorgang vinden op het vertrouwde adres aan De Plaetse 71 in Heeze. Tussen 11.00-16.00 uur bent u welkom, vlakbij de schaapskooi in het westelijke deel van de heide, voor een gevarieerd programma.

Uiteraard zal tijdens deze editie stil worden gestaan bij de gevolgen van de brand. Zo'n 150 hectare bos en heide is in het noordelijk deel van de Strabrechtse heide in vlammen opgegaan. Inmiddels is Staatsbosbeheer begonnen met de herstelwerkzaamheden, dode bomen worden verwijderd, stuifzandplekken hersteld. Tijdens de Strabrechtse heidedag zijn verschillende boswachters ter plaatse om uitleg te geven over de gebeurtenis, via een speciale brandroute word men per fiets naar het getroffen gebied geleid. Tussen 12.00 en 15.00 uur starten informatieve rondleidingen in het gebied op ieder heel uur.

Voor de jeugd zijn er 3 gratis voorstellingen van ondeugende clown "Den Balloenknakker". De voorstellingen starten om 11.30-13.00-14.30 uur en zijn geschikt voor kinderen van allerlei leeftijden. Maar er is meer te doen voor de jonge gasten. Op het programma staat onder andere ook ponyrijden, schminken, nestkastjes timmeren en een "roverstocht".

Volwassenen kunnen hun hart ophalen aan de natuurmarkt, waar tal van kraampjes te vinden zijn met informatie over heide, ecologisch boeren, natuurbeheer enz. Er zijn volop streekproducten te vinden van lokale ondernemers. En uiteraard zijn er weer de demonstraties van herder met hond en kudde van 300-400 Kempische heideschapen die aan het werk is (12.00-13.30-15.00 uur).

En hebt u altijd al een keer willen wandelen met onze boswachter Jap Smits, onder meer bekend van het item "Op stap met Jap" op Omroep Brabant tv? Grijp deze dag uw kans, want Jap geeft 2 heideontdekkingstochten die starten om 11.15 en 13.30 uur. Inschrijven is verplicht voor deze wandeling van ongeveer een uur, wat het aantal plaatsen is beperkt.

De Strabrechste heidedag wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer in samenwerking met het IVN en is bedoeld voor oud en jong. Basisschoolkinderen zijn voor beide partijen een belangrijke doelgroep. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk om nieuwsgierigheid voor natuur op te wekken bij kinderen. Via tal van activiteiten kunnen kinderen op een prikkelende manier ontdekken dat natuur spannend en leerzaam is.