Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 5 augustus 2010

Trekvogels bekijken op het Balgzand
Er zitten er weer duizenden tussen Den Helder en Wieringen

Op zaterdag 15 augustus is informatiepunt 't Kuitje bij natuurgebied Balgzand tussen 12.00 en 16.00 uur weer gratis toegankelijk. Er draait een prachtige diaserie over de Waddenzee en u kunt er terecht voor vragen. En om 13.00 uur kunt u mee met de gids van Landschap Noord-Holland om op het Wad vogels te bekijken.

De najaarstrek begint inmiddels alweer flink op gang te komen. Dat betekent dat er weer duizenden vogels op het Balgzand voedsel en rust zoeken. Het zijn meestal steltlopers die zich met hun lange poten goed thuis voelen in dit natte gebied. Soorten als kanoetstrandloper, rosse grutto, groenpootruiter en wulp zijn vaak massaal aanwezig. Soms zitten er 500 lepelaars die in de omgeving hebben gebroed. Probeer de kleine zilverreigers er tussen maar eens te vinden. Onverwachte ontmoetingen geven de excursie altijd een extra dimensie. Wie weet zien we wel een visarend langs trekken... Neem de kinderen gerust mee, want de gids maakt er enthousiaste vogelaars van! De koffie en thee staat voor u klaar.

Er zijn fietsen beschikbaar, maar het is ook mogelijk dat we gaan wandelen. Aanmelden is gewenst en kan via de InformatieWinkel, tel. 088-006 44 55. Ter plekke aansluiten kan ook. De kosten voor de excursie bedragen ¤ 6,50 per persoon, voor Beschermers ¤ 3,50 en voor kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50. Neem een verrekijker mee als u die heeft en trek stevige schoenen aan. We verzamelen bij informatiepunt 't Kuitje. Dat ligt aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder. Het is vlak voor de ingang van de Marine, op industrieterrein Oostoever en is met borden goed aangegeven. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer. Op het Balgzand zitten momenteel honderden lepelaars. Foto Jan Zijp


Noot voor redacties