Gemeente Baarn

15 augustus Herdenking einde Tweede Wereldoorlog

Nederland werd bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten. Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan.

De 15e augustus is elk jaar de dag waarop al die ingrijpende gebeurtenissen kunnen worden herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde âIndischeâ achtergrond. De eerste herdenking op 15 augustus komt op initiatief van ir. G.S. Vrijburg in 1970 in Den Haag tot stand. Hierbij zijn koningin Juliana, Prinses Beatrix en Prins Claus aanwezig.

Vlaggen maandag 16 augustus
In 1999 heeft het kabinet 15 augustus 1945 erkend als het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Vanaf dat moment wordt op deze dag op alle overheidsgebouwen gevlagd. Dit jaar valt 15 augustus op een zondag. Daarom wordt niet op de dag zelf maar maandag de 16e gevlagd. Ook in Baarn wordt gevlagd. Het gemeentebestuur nodigt u uit ook op 16 augustus de vlag uit te steken.

Kranslegging
Het gemeentebestuur staat op 15 augustus stil bij deze herdenking. Een delegatie van het college zal samen met het Comité 4 & 5 mei Baarn om 14.00 uur een krans leggen bij het vrijheidsmonument op het Stationsplein.