Ingezonden persbericht


Sterren van de toekomst in Muziekgebouw aan 't IJ
Serie NJO Summer Academy van 15 t/m 25 augustus in Amsterdam

De NJO Summer Academy sluit haar 10-jarig jubileum af in Amsterdam. In Muziekgebouw aan 't IJ brengt de nieuwste generatie toptalent van het NJO (Nederlandse Orkest- en Ensemble-Academie) de grote finale van deze jaarlijkse zomeracademie voor jonge musici. Er staan vier zeer uiteenlopende concerten op het programma, met onder meer muziek van composer in residence Mark-Anthony Turnage, Steve Reich en Maurice Ravel. Artistiek leider Reinbert de Leeuw dirigeert zijn laatste concert in deze functie en de serie wordt afgesloten met een performance van het gloednieuwe operagezelschap New Opera Amsterdam.

De NJO Summer Academy is een jaarlijks terugkerende academie voor jong toptalent waarin wordt gewerkt met gerenommeerde coaches, solisten en dirigenten. Musici afkomstig uit alle windstreken komen naar Gelderland voor enkele weken intensieve coaching, repetities en concerten tijdens de NJO Muziekzomer. Afsluitend reizen de jonge musici naar Amsterdam voor de grote finale van de NJO Summer Academy in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Elk jaar wordt een componist uitgenodigd om met de musici te werken aan composities van eigen hand. Deze zomer is de Brit Mark-Anthony Turnage composer in residence. Turnage is sterk beïnvloed door jazz, in het bijzonder door Miles Davis. Hij verweeft jazzelementen in een moderne klassieke stijl, waardoor zijn muziek bijzonder energiek wordt. Ook de thematiek van Turnage is steeds pakkend. Op het programma onder meer Blood on the Floor, een aangrijpend stuk over de drugscultuur voor jazzkwartet en kamerorkest.

Het NJO nodigt de sterren van de toekomst uit als young artist in residence. Klarinettiste Anna voor de Wind is hét klarinettalent van dit moment. In New York Counterpoint van Steve Reich speelt ze de twaalfde stem van een twaalfstemmige canon over een door haarzelf ingespeelde band met de overige elf stemmen. Naast dit stuk brengt het NJO Reich Ensemble Music for 18 Musicians ten gehore, het meest kenmerkende werk van deze Amerikaanse minimalist.

De NJO Summer Academy werd in 2001 opgericht door artistiek leider Reinbert de Leeuw en toenmalig directeur Arthur van Dijk. Reinbert de Leeuw merkte dat er behoefte was aan meer verdieping onder jonge musici en kwam aan hun wensen tegemoet met deze formule. In 10 jaar is de NJO Summer Academy uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande internationale academies voor jonge topmusici. Deze zomer neemt De Leeuw afscheid als artistiek leider. Het concert in Muziekgebouw aan 't IJ is het laatste wat hij in deze functie zal dirigeren. Op het programma staat werk van Turnage, Ravel en Zemlinsky.

Afsluiter in het Muziekgebouw is Moonstruck Intoxication, een samenwerkingsverband tussen het New European Ensemble en het gloednieuwe operagezelschap New Opera Amsterdam. Samen brengen ze een dramatisch muziektheaterprogramma dat de diepste en donkerste krochten van de menselijke geest toont. Op het programma staan werken van Hans Werner Henze, Arnold Schönberg en Peter Maxwell Davies.

Hoofdsponsor Univé
Univé is sinds 2007 hoofdsponsor van het NJO.

CONCERTEN MUZIEKGEBOUW AAN 'T IJ:

zo. 15 aug. - 15:00 uur / NJO Blood on the Floor o.l.v. Clark Rundell Sam Healey - saxofoons
Reinier Baas - gitaar
Stewart Wilson - basgitaar
Jonathan Ormston - drums
Programma:
Mark-Anthony Turnage - Blood on the Floor

ma. 23 aug. - 20:15 uur / NJO Symfonieorkest o.l.v. Reinbert de Leeuw Natalia Zagorinskaya - sopraan
Thomas Oliemans - bariton
Programma:
Mark-Anthony Turnage - Drowned Out
Maurice Ravel - La Valse
Alexander Zemlinsky - Lyrische Symphonie

di. 24 aug. - 20:15 uur / NJO Reich Ensemble o.l.v. Wim Vos Anna voor de Wind - klarinet
Ellen Corver - coach
Elena Vink - coach
Programma:
Steve Reich - New York Counterpoint
Steve Reich - Music for 18 Musicians

wo. 25 aug. - 20:15 uur / New European Ensemble o.l.v. Christian Karlsen Carina Vinke - alt
Ilse Ott - spel
Lotte de Beer - regie
Clement & Sanôu - scenografie
Programma:
Hans Werner Henze - Sonate für sechs Spieler
Arnold Schönberg - Pierrot Lunaire
Peter Maxwell Davies - Miss Donnithorne's Maggott

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.muziekzomer.nl/muziekgebouw en www.muziekgebouw.nl