Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Indië-herdenking en documentaire 'Omdat wij mooi waren'

- Geactualiseerde versie -

HILVERSUM, 11 augustus 2010 - DDit jaar is het 65 jaar geleden dat met de capitulatie van Japan een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Traditiegetrouw vindt 15 augustus in Den Haag bij het Indisch Monument een herdenking plaats. De NOS laat vanaf 12.00 uur de camera's lopen en doet vanaf 12.30 uur rechtstreeks verslag van de plechtigheid met aansluitend een documentaire van Frank van Osch over 'troostmeisjes'. 's Avonds (18.00-19.00 uur) biedt de NOS een uitgebreide terugblik op de Indië-herdenking met gasten en reportages. Margriet Vroomans presenteert beide programma's vanaf het Indisch Monument in Den Haag met gast Ad van Liempt aan haar zijde. Hij is auteur van het boek 'De Oorlog'.

De herdenking vindt plaats in het bijzijn van koningin Beatrix. Zanger Boudewijn de Groot zal de jaarlijkse herdenkingsrede voordragen en een nieuw lied ten gehore brengen. Hij verloor zijn moeder tijdens de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië.

In de late uitzending, waarin de NOS uitgebreid terugblikt op de dag, worden gesprekken tussen Margriet Vroomans en haar gasten afgewisseld met reportages. Eén van de reportages is een portret van het Nederlandse fotomodel Dido van Soest-Hazenberg. De Japanse geheime politie arresteerde het fotomodel voor haar verzetswerk en onthoofdde haar na een korte gevangenschap wegens anti-Japanse activiteiten.

Twee gasten in deze uitzending zijn Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen, wier ouders en grootouders in Nederlands-Indië zijn opgegroeid. De zanger en gitarist van de rockband Kane zijn de derde generatie Indische Nederlanders in Nederland en de verbondenheid met hun Indische achtergrond is deels terug te horen in hun muziek.

Documentaire 'Omdat wij mooi waren'

De titel van de documentaire geeft aan waarom juist deze meisjes werden misbruikt door de Japanse bezetters. Ze waren mooi, werden vastgehouden in soldatenbordelen en moesten vrijwel dagelijks seksuele diensten verlenen aan de Japanse soldaten. Filmmaker Frank van Osch reisde met fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen door Indonesië, waar ze spraken met 'troostmeisjes' van toen. Een zichtkopie van de documentaire is op aanvraag beschikbaar.

Programma informatie:
NOS Indië-herdenking (rechtstreeks verslag) 12.03-14.55 uur Nederland 1.

Omdat wij mooi waren (documentaire Troostmeisjes) 13.54 - 14.55 uur, Nederlandd 1.

NOS Indië-herdenking (uitgebreide terugblik) 18.04-18.54 uur Nederland 2.

De middaguitzending is op hetzelfde tijdstip te zien op nos.nl.

Voorwaarden plaatsen foto 'Omdat wij mooi waren'

Kranten en tijdschriften mogen maximaal één maal deze foto van Ibu Niyem gratis publiceren, enkel met naamsvermelding van de fotograaf (Jan Banning). Aansnijden is niet toegestaan. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan gaat u automatisch akkoord met betaling van ¤200,- ex btw. Voor gebruik van aandere of meer foto's van Banning en de tarieven daarvan kunt u contact opnemen met Maartje Wildeman (maartjewildeman@chello.nl).

Beeldmateriaal van fotomodel Dido van Soest-Hazenberg is op te vragen bij NOS Marketing & Communicatie.