Gemeente Brummen


Klompenpaden in gemeente Brummen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 14-08-2010)

In navolging van de aanleg van het klompenpad rondom Leuvenheim heeft het college recent besloten nog twee klompenpaden aan te leggen. Eén rondom het dorp Empe en de ander langs een aantal beken in de gemeente. Het college maakt wel een voorbehoud: er moet subsidie verkregen worden om de aanleg van deze paden te betalen. En er moet in de komende begroting (2011) structureel budget vrij gemaakt worden voor het onderhoud.

Klompenpaden zijn voetpaden die door het landschap lopen en alleen bewandeld kunnen worden. De naam klompenpad is bedoeld om aan te geven dat ze belopen moeten worden met stevig waterbestendig schoeisel. Voor de realisatie van de klompenpaden in onze gemeente wordt onder leiding van Landschapsbeheer Gelderland een werkgroep samengesteld. Deze bestaat uit belangstellende inwoners uit het betreffende gebied. Deze werkgroepen ontwikkelen de klompenpaden en leggen ze vervolgens aan. Het klompenpad bij Leuvenheim is al volop in voorbereiding. Waarschijnlijk wordt dit pad in oktober in gebruik genomen.

Nieuw pad bij Empe
Ten noorden van Empe, tussen het treinstation Empe-Voorst en de stad Zutphen, loopt een aantal wandelpaden door het landschap. Deze sluiten op dit moment niet op elkaar aan. Door de ontbrekende stukken aan te leggen kan een route gerealiseerd worden. Het prachtig landschap van de oude IJsselarm is hierbij de centrale trekpleister. De route komt te lopen tussen station Empe-Voorst en NS-station in Zutphen. De wandelaar kan hierdoor optimaal gebruik maken van het openbaar vervoer.

Beken
Ook heeft het college besloten dat er een klompenpad moet komen langs de beken die lopen van Eerbeek naar Empe. Dit in navolging van het Watermolenpad, dat enige jaren geleden op initiatief van het CDA is gelanceerd. Ook deze nieuwe route sluit aan op het openbaar vervoer.