Vlinders en libellen, mooi en nuttig


Gratis Vlinder- en Libellenexcursie in Het Streekbos

BOVENKARSPEL, 20100808 -- Zondag 15 augustus kunnen volwassenen en grotere kinderen meedoen aan een gratis Vlinder- en Libellenexcursie in Het Streekbos. De middag begint om 14.00 uur in De Terp aan de Veilingweg 19, 1611 BN Bovenkarspel. Wie meedoet krijgt een korte inleiding over de bijzondere leefwijze van vlinders en libellen.

Tijdens een wandeling met de twee IVN-gidsen wordt gekeken en geteld naar bekende en misschien nieuwe soorten. Gehakkelde aurelia, Landkaartje en Argusvlinder zijn geen bijzonderheden meer op vlindergebied. Sommige soorten zoals Dagpauwoog en Kleine vos overwinteren in schuren of op zolders. Andere soorten komen uit het zuiden en kunnen behoorlijke afstanden afleggen om hier te komen. Ze zijn afhankelijk van bepaalde planten om hun eitjes op af te zetten.

Ook met de waarnemingen van Libellen gaat het goed in Het Streekbos. Als het weer het toelaat zijn er o.a. Lantaarntjes, Roodoogjuffers, Paardenbijters en Oeverlibellen te zien. Wat veel mensen niet weten is dat libellen hun leven starten onder water. Daar zijn het roofzuchtige larven die uitgroeien tot fascinerende, snelle vliegers met doorschijnende vleugels.

IVN West-Friesland





IVN West-Friesland