Gemeente Heerenveen

2010

Jaarlijkse herdenking bij Indië-monument op zondag 15 augustus 2010

Op zondag 15 augustus om 19.00 uur vindt op het Gashoudersplein in Heerenveen de jaarlijkse herdenking plaats van de Japanse capitulatie en de bevrijding van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog. In 1980 is deze dag in Nederland erkend als nationale Herdenkingsdag. Op veel plaatsen in ons land wordt op 15 augustus stilgestaan bij alle burgers en militairen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Ook voor de Nederlandse militairen die wel terugkeerden in de jaren 1945-1950 is 15 augustus een dag van samenkomen en herdenken.

Tijdens de herdenking wordt ook officieel stilgestaan bij de vijf Heerenveners die in die periode in de voormalige kolonie Nederlands-Indie als militair zijn gesneuveld: Sake Heemstra, Lieuwe van der Molen, Pieter Roda, Sybren Smilde en Gerrit Vis. Hun namen staan gebeiteld in de gedenksteen die in 2002 is geplaatst bij het plantsoen Gashoudersplein/hoek Van Kleffenslaan.

De herdenking begint om 19.00 uur met toespraken van de loco-burgemeester van Heerenveen en de heer R. Kraan, voorzitter van de Werkgroep Herdenking Oud-Indiëgangers en het spelen van het signaal Taptoe. Vervolgens wordt een minuut stilte gehouden. Na het Wilhelmus volgt de bloemlegging en een defilé. De herdenking wordt besloten met een kopje koffie in de Heerenveense School. De herdenking is openbaar; iedereen die zich betrokken voelt kan de bijeenkomst bijwonen.