NCRV

Schepper & Co

Leven na kanker

Maandag 16 augustus 2010

17.09 uur, Nederland 2

Hoe geef je inhoud en zin aan de extra tijd die je gegeven wordt?

Een leven met kanker is zwaar. Maar voor driekwart van de mensen die genezen zijn van kanker, valt het leven daarna óók zwaar. Ze kunnen hun draai moeilijk vinden en een groot deel belandt in een dip of crisis. Ze zijn depressief of hebben een angststoornis, in elk geval een groot risico daarop. Want het leven ziet er niet meer zo uit als voor de diagnose kanker. Hoe geef je dan inhoud en zin aan de extra tijd die je gegeven wordt?

NCRV-presentatrice Jacobine Geel spreekt in de studio met ex-kankerpatiënten en klinisch psycholoog Irma Verdonck. Sinds 1 oktober bezet zij de bijzondere leerstoel âleven met kankerâ, van het VU Medisch Centrum. Een aanstelling die mogelijk gemaakt is door de stichting Alpe dâHuzes. De stichting organiseerde dit jaar voor de vierde maal de sponsorrit waarbij honderden wielrenners zo vaak mogelijk de beroemde col beklimmen. Ze maakten deze week bekend dat ze hiermee dit jaar een recordbedrag bijeen hebben gefietst van bijna 6 miljoen euro.

In de rubriek âDe zeven hoofdzondenâ komt Frits Spits aan het woord over woede.

Dit programma is eerder uitgezonden op maandag 19 oktober 2009.

De rubriek âDe zeven hoofdzondenâ is nieuw. Iedere week trekt een gast een kaart met daarop één van de zeven hoofdzonden. In deze rubriek leggen ze uit wat die zonde in hun situatie voor hen betekende.