Gemeente Hoorn

Tijdelijk verbod op verkoop alcohol op Lappendag

De burgemeester van Hoorn heeft besloten om voor komende Lappendag een tijdelijk alcoholverkoopverbod in te stellen voor winkels in de binnenstad die zwakalcoholhoudende drank mogen verkopen om buiten het bedrijf te nuttigen. Het verbod geldt op maandag 16 augustus van 16.00 tot 20.00 uur.

Ieder jaar stelt de burgemeester de exploitanten van horecabedrijven en winkels met alcoholverkoop in de binnenstad op de hoogte van de regels die tijdens de kermis en op Lappendag gelden. Voor de horeca gaat het om regels die betrekking hebben op de sluitingstijden (02.00 uur in plaats van 01.00 uur), geluid en boxen, terrasoverkappingen, buitentaps.

Slijterijen en supermarkten die alcoholhoudende drank verkopen kregen altijd een brief waarin de burgemeester verzocht op Lappendag na 15.00 uur geen alcoholhoudende drank meer te verkopen. Daarvoor in de plaats komt nu een tijdelijk verkoopverbod tussen 16.00 en 20.00 uur. Tevens geeft de burgemeester de exploitanten in overweging het bedrijf op de genoemde uren te sluiten, om te voorkomen dat publiek in de binnenstad blijft rondhangen. De maatregel heeft ook betrekkingen op verkooppunten zoals viswinkels, ijssalons, tokos en afhaalpizzerias.

Afkoeling De nieuwe maatregel is nodig om te voorkomen dat bezoekers van Lappendag op het moment dat de horeca om 16.00 uur sluit naar winkels gaan om alcohol te kopen. Gevolg is dat zij blijven hangen, terwijl juist de bedoeling is dat bezoekers vertrekken uit de binnenstad.

Vanaf 16.00 uur tot en met 20.00 uur is nu sprake van eenafkoelingsperiode, die bedoeld is om problemen op het gebied van de openbare orde als gevolg van overmatig alcoholgebruik te voorkomen en rust in de stad te laten terugkeren.