Provincie Utrecht

Van 16-08 tot 30-09: Werkzaamheden N237 tussen Utrecht en Amersfoort

Vanaf 16 augustus worden werkzaamheden uitgevoerd aan de N237 die de capaciteit van de weg licht vergroten. Het gaat om tijdelijke maatregelen die samenhangen met het werk aan de A28, dat tot 2012 zal duren. Rijkswaterstaat, provincie Utrecht en de aannemerscombinatie De Utrechtse Tulp werken nauw samen om te zorgen dat de regionale bereikbaarheid tijdens het werk aan de A28 goed blijft. De werkzaamheden duren tot eind september en zullen gereed zijn voordat het werk aan de A28 daadwerkelijk begint. De tijdelijke maatregelen op de N237 worden ongedaan gemaakt zodra het werk aan de A28 klaar is.

Achtergrond: werkzaamheden A28

Vanaf september 2010 voert Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit aan de A28 tussen Utrecht en Amersfoort. Rijkswaterstaat neemt daarbij tegelijkertijd voorbereidende werkzaamheden mee voor latere capaciteitsuitbreiding op de A28. De capaciteitsuitbreiding is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen, het programma waarmee Rijkswaterstaat landelijk dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aanpakt om de doorstroming te verbeteren en reistijd betrouwbaarder te maken. De werkzaamheden kunnen zorgen voor extra druk op het overige wegennet in de provincie Utrecht. Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht werken daarom nauw samen om hinder voor regionaal verkeer zo veel mogelijk te beperken. De aannemerscombinatie De utrechtse Tulp, die het werk aan de A28 gaat uitvoeren, heeft de opdracht gekregen om ook de tijdelijke maatregelen op de N237 uit te voeren.

Concrete maatregelen

Op vier locaties wordt gezorgd dat het verkeer soepeler kan doorstromen:
1. Vrije rechtsafstrook vanaf N412 naar N237 richting Zeist en Amersfoort
De N412 heeft nu één rechtsafstrook richting Zeist die volledig is opgenomen in de verkeerslichten. Dit wordt een `vrije' rechtsafstrook.
2. Dubbele linksafstrook bij kruispunt Vollenhoven richting Amersfoort Ook op het kruispunt bij Vollenhoven in De Bilt wordt het verkeer richting Amersfoort geholpen door de huidige linksafstrook te verdubbelen.
3. Tammerrotonde veranderen in turborotonde
De rotonde ter hoogte van Soesterberg wordt veranderd in een turborotonde. Dat is een speciale variant die meer verkeer kan verwerken dan een normale rotonde.
4. Rechtsafstrook naar N413 verlengen voor verkeer naar de A28 Vlak voor het smalste gedeelte van de N237 ligt het kruispunt met de N413 ( Richelleweg) die naar de A28 leidt. De rechtsafstrook naar de N413 wordt met enkele meters verlengd.

Minimale verkeershinder tijdens het werk

Tijdens het werk blijven vrijwel steeds alle rijstroken voor het verkeer beschikbaar. Voor sommige werkzaamheden (frezen, asfalteren) moet een rijstrook worden afgezet. Dat zal in de avond- en nachturen plaatsvinden. Ter hoogte van kruispunt Vollenhoven geldt in die uren voor autoverkeer een omleidingsroute via de Dreef en de Panweg in Zeist. Fietsers kunnen langs de Amersfoortseweg blijven rijden.Bij de Tammerrotonde wordt eerst aan het zuidelijke gedeelte gewerkt, het verkeer op de rotonde wordt dan over de noordelijke helft geleid. Ongeveer twee weken later wordt het noordelijke gedeelte gemaakt en het verkeer over de zuidelijke helft van de rotonde geleid. De Banningstraat is tijdens de hele periode afgesloten voor alle verkeer. Eventuele omleidingen worden aangegeven met borden. Bussen blijven de huidige routes rijden.

Marterbrug

Vlakbij het kruispunt Vollenhoven in De Bilt staan nu twee portalen over de weg met daaraan bewegwijzering. Eén van die portalen moet wijken voor de extra linksafstrook op het kruispunt. Het andere portaal wordt vervangen door een zogenaamde marterbrug, een ecopassage special geschikt voor boommarters.

Meer informatie

Voor vragen over deze tijdelijke maatregelen kunt u terecht bij de provincie Utrecht: http://www.provincie-utrecht.nl/ en via het informatienummer N237 van de provincie Utrecht (030-2252894). Op de website www.n237.nl verschijnen actuele mededelingen over de tijdelijke maatregelen.

Voor meer informatie over de werkzaamheden op de A28 kunt u contact opnemen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800 - 8002. Dit nummer is gratis en zeven dagen in de week bereikbaar tussen 06.00 uur en 22.30 uur.