Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

en Hogeschool Utrecht

9 augustus 2010

Start 'UIT' op 16 augustus is met 3500 deelnemers vol

Utrechtse Introductie Tijd bUITengewoon populair

Eén van Nederlands grootste studentenevenementen, de Utrechtse Introductie Tijd (UIT), gaat op maandag 16 augustus van start. Nooit eerder was al een week voor de start van het evenement het maximum aantal van 3500 inschrijvingen behaald. Tijdens de UIT zullen de 3500 nieuwe Utrechtse studenten de stad ontdekken onder begeleiding van 600 ouderejaarsstudenten. De studenten maken kennis met elkaar, de stad, de onderwijsinstellingen, cultuur, sport- en gezelligheidsverenigingen en de studentenfaciliteiten. Interactiviteit speelt dit jaar een grote rol: deelnemers worden via Twitter op de hoogte gehouden en zij kunnen foto's via hun mobieltje uploaden naar de UIT-website.

Enkele onderdelen van het UIT-programma:

Maandag: De rode loper ligt UIT

Op maandagochtend 16 augustus ligt er op het terrein van het University College Utrecht een lange rode loper uit om de ruim 3500 deelnemers te ontvangen voor 'de première van hun studententijd'. Burgemeester Aleid Wolfsen en voorzitters van de colleges van bestuur van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht verwelkomen de nieuwe lichting studenten. 's Middags is er een Straatparade op de Maliebaan, waarbij studentenverenigingen zich op wagens presenteren.

Dinsdag: Cultuurfestival

Dat cultuur leeft in Utrecht wordt geshowd tijdens het Cultuurfestival. Het Griftpark staat deze dag in het teken van cultuur. In samenwerking met het Utrechts Uitburo presenteert de UIT een middag vol optredens van Utrechtse culturele instellingen. Er zijn voorstellingen op het gebied van muziek, cabaret, dans en literatuur.

Woensdag: Debatten & Cantus

Vandaag worden de deelnemers in het Wilhelminapark verwacht voor een politiek debat, georganiseerd in samenwerking met Punt 11 en Jongerenpolitiek Utrecht. Onder leiding van NOS-headlines verslaggever Martijn van der Zande wordt gedebatteerd over thema's als onderwijs, woningmarkt en veiligheid. De aanwezige politieke partijen - die vertegenwoordigd worden door Kamerleden - zijn: PvdA, D66, CDA, GroenLinks, SP en VVD.

Donderdag: UITgame, Zwembadfeest & barbecue

Donderdag wordt de UITgame gespeeld. Deze urban game is een interactief spel waarbij de studenten aan de hand van aanwijzingen via bluetooth door de stad trekken. Terwijl de 3500 deelnemers zich in de binnenstad bevinden zal de stadsbeiaardier van de Domtoren het UITlied spelen op het carillon. Later op de dag worden de deelnemers verwacht bij het Buitenbad Krommerijn voor het Zwembadfeest met barbecue.

Het goede doel: Stichting SamenScholen

De UIT besteedt ieder jaar aandacht aan een goed doel. Dit jaar is dat Stichting SamenScholen (www.stichtingsamenscholen.org). De organisatie van de UIT streeft er naar tijdens de UIT ¤7000,- binnen te halen.

De UIT wordt georganiseerd door de Introductie Commissie Utrecht (ICU) in opdracht van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht en in samenwerking met diverse studentenverenigingen en onderwijsinstellingen in Utrecht. De UIT is nadrukkelijk geen ontgroening maar een stadsintroductie. Ook dit jaar hanteert de ICU een alcoholbeleid dat in samenspraak met Centrum Maliebaan, centrum voor verslavingszorg, is ontwikkeld.

Beeldmateriaal en toegang

Journalisten en fotografen zijn van harte welkom om (onderdelen van) de UIT bij te wonen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij Maartje Beerens, Functionaris Communicatie ICU 2010 (communicatie@introductie-utrecht.nl). Voor sommige onderdelen is een polsbandje verplicht, dat via onderstaande contactpersonen is aan te vragen.

Meer informatie

Het volledige programma van de UIT 2010 is te vinden op www.utrechtseintroductietijd.nl. Er is dit jaar voor het eerst een website voor de mobiele telefoon: m.uit2010.nl. Ook via Twitter kan de UIT gevolgd worden: twitter.com/UIT2010.