Gemeente Barneveld


Maandag 16 en 23 augustus 2010: Kinderen weer naar school!

Op maandag 16 augustus 2010 is het weer zo ver: in de regio midden gaan de kinderen van de basisschool weer naar school. En op 23 augustus gaan hun collega's van het voortgezet onderwijs ook weer naar school.

Twee maandagen (en de dagen daarna!) dus om extra attent te zijn als u in de auto stapt. Immers, u bent wekenlang geen kinderen op weg naar school tegengekomen, en nu zijn ze er opeens weer: massaal, en op andere momenten dan u gewend was. Denk erom dat die kinderen ook lange tijd niet naar school zijn gefietst. Misschien hebben ze wel een hele tijd helemaal niet gefietst. Da's wennen. Aan beide kanten. Let u er ook op dat als kinderen in een groep rijden -en dat is op weg naar school vaak het geval- ze de neiging hebben om maar achter hun voorganger aan te rijden en zelf nauwelijks of niet meer uit te kijken.

Ouders
U als ouder kunt het uwe doen om uw kinderen veilig naar en van school te laten lopen of fietsen. Was u gewend ze altijd met de auto te brengen? Vraagt u zich dan eens af of dat wel nodig is. Als het enigszins kan is het voor kinderen veel beter om naar school te lopen of te fietsen. Dat is niet alleen vanwege de gezonde lichaamsbeweging. Het is ook goed voor hun ontwikkeling als verkeersdeelnemer. Bovendien vermindert het de verkeerschaos voor school, elke morgen...

Brugklassers
Voor het eerst naar het voortgezet onderwijs? Dan zal de schoolroute vrijwel altijd langer en ook vaak gevaarlijker zijn dan vroeger. Het is dan verstandig om samen met uw kind die nieuwe route te kiezen en te verkennen. De kortste route is beslist niet per definitie de veiligste. Let op drukke kruisingen, de aanwezigheid van fietspaden, verkeerslichten en dergelijke. Ga vervolgens met uw kind op stap, op het tijdstip dat het straks naar school fietst. Laat uw kind beslissen wanneer het denkt dat u veilig kunt oversteken. Kijk eerst of het echt kan. Check het nog even bij uw kind. Rij samen de hele route een paar keer. Dan kan hij het straks alleen.

Meer weten? Kijk op de website van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland www.rovg.nl.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl