Raad van State


maandag 16 augustus 2010

10.00 uur

Zitting over het besluit van de minister van Economische Zaken waarbij is ingestemd met een verhoging van de druk in het gasvoorkomen 'Bergermeer' van 35 bar naar maximaal 80 bar. Zo kan er meer gas in de bodem worden opgeslagen. Russisch gasbedrijf Taqa had om de verhoging gevraagd. De Stichting Gasalarm2 verzet zich tegen dit besluit. Zij vreest voor aardbevingen als er meer gas in de bodem wordt opgeslagen. Die bevingen deden zich in 1992 en in 2001 ook al voor in Alkmaar en Bergen, aldus de stichting. Bovendien zou het niet nodig zijn om meer gas in de bodem op te slaan, omdat er voldoende gasvoorraden zijn. Daarom heeft de stichting bezwaar gemaakt bij de minister tegen het besluit tot verhoging van de gasdruk. In afwachting van een beslissing van de minister verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007729/1)

10.00 uur

Zitting over de ontheffing die de minister van LNV op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan een inwoner van Nieuwerbrug voor het houden van zogenoemde zwanendriften. Een zwanendrift is een traditionele extensieve vorm van dierenhouderij en is een recht dat nog uit de middeleeuwen stamt. De eigenaar laat knobbelzwanen in het veld los en haalt ze in het najaar weer, met hun nakomelingen, binnen. Dit levert de eigenaar dons, vlees en levende dieren op voor de handel. Om de wilde zwanen te beschermen en te onderscheiden van zijn eigen knobbelzwanen, moet hij sommige in het wild levende zwanen storen. De Faunabescherming is het daar niet mee eens en vreest voor het welzijn van de wilde zwanen. Ook vreest de natuurorganisatie dat de man wilde zwanen aan de vrije natuur onttrekt en toevoegt aan zijn groep knobbelzwanen. Daarom komt de Faunabescherming in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in november 2009 een eerder beroep van de Faunabescherming ongegrond. (zaaknummer 200909335/1) Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor het ontgronden van een aantal percelen aan de Eltenseweg in Lobith. De vergunning maakt het mogelijk om zand en grind te winnen in een gebied van ongeveer 44 hectare dat op dit moment voor agrarische doeleinden wordt gebruikt. Na afloop van de zandwinning wordt het gebied ingericht als natuurgebied met ruimte voor een Romeins speel- en natuurpark 'Carvium Novum'. Een omwonende verzet zich tegen de vergunning en heeft daartegen bezwaar ingediend bij het provinciebestuur. Hij vreest dat er niet veel terecht zal komen van de aanleg van het natuurgebied. In de voorschriften is namelijk niet duidelijk bepaald hoe het gebied eruit moet komen te zien en wie verantwoordelijk is voor het beheer van het gebied. In afwachting van een beslissing op zijn bezwaren, verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004569/3)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van VROM heeft verleend voor het in de handel brengen van genetisch gemodificeerde anjers. De vergunning is verleend aan Florigene PTY. Ltd uit Bundoora in Australië. De vergunning maakt het mogelijk om witte anjers te modificeren met genen van de petunia en het viooltje, zodat anjers met een lichtpaarse bloemkleur ontstaan. Anjers hebben van nature geen blauw/paarse bloemen. De Stichting Ter Voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie is het niet eens met de vergunning. Zij vindt het niet nodig dat, uitsluitend voor het aanpassen van de bloemkleur van de anjer, een vergunning wordt verleend voor genetische modificatie. Bovendien vreest de stichting voor schadelijke gevolgen voor de gezondheid en voor onveilige situaties. Daarom komt de stichting in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001002/1)
Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan de Skelterclub Hoekse Waard aan de Voorweg in Strijen. Volgens het provinciebestuur overtreedt de club de milieuvergunning. Hierin is bepaald dat er maximaal 50 weekendtrainingen per jaar mogen plaatsvinden. Uit onderzoek zou blijken dat de kartbaan ruim 60 weekenden is gebruikt. Volgens de skelterclub worden de milieunormen wél nageleefd, omdat een weekendtraining namelijk zowel de zaterdag als de zondag omvat. Daarom heeft hij bezwaar ingediend bij het provinciebestuur. In afwachting van een beslissing daarop verzoekt de club de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007174/2)
11.45 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Olst' van de gemeente Olst-Wijhe. Het plan regelt de bestaande situatie in het dorp Olst. Ook biedt het plan mogelijkheden om aan de Industrieweg woningen te bouwen. Door het vertrek van enkele bedrijven en de Rijkskeuringsdienst voor Vee en Vlees is er aan deze weg ruimte vrijgekomen. De gemeente wil deze ruimte benutten voor woningbouw. Een vriesbedrijf dat is gevestigd aan de Industrieweg, is bang dat de bedrijfsvoering zal worden belemmerd door de nieuwe woningen. Ook zou de Industrieweg de enige toegangsweg zijn naar het bedrijf en daarom niet geschikt zijn om woningen langs te bouwen. Volgens het bedrijf moet de gemeente een keuze maken tussen het handhaven van de bestaande bedrijven of voor woningbouw. Daarom komt het bedrijf tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907051/1)

12.00 uur

Zitting over de exploitatievergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ridderkerk heeft verleend voor café The Dance Corner aan de St. Jorisstraat in Ridderkerk. Het gaat om een verlenging van de vergunning waarbij het café vier avonden in de week tot uiterlijk 1.00 of 2.00 uur in de nacht geopend mag zijn. Enkele omwonenden vonden dat de vergunning in strijd met het bestemmingsplan was verleend en kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Die stelde de omwonenden in januari jl. in het gelijk. Tegen die uitspraak komen de exploitanten van The Dance Corner in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank. Volgens hen is de rechter voorbij gegaan aan een aantal van hun bezwaren. (zaaknummer 201001707/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft opgelegd aan discotheek Studio A12 in Bunnik. Omdat de discotheek in de buurt ligt van het beschermde natuurmonument 'De Raaphof' heeft het bedrijf een natuurbeschermingswetvergunning. Volgens het provinciebestuur houdt de discotheek zich echter niet aan de voorschriften van die vergunning. Zo zou er verkeerde straatverlichting worden gebruikt en is er geen betonnen muur gebouwd ter afscherming van het muziekgeluid. Ook zou voor een deel van het parkeerterrein geen natuurbeschermingswetvergunning zijn verleend, aldus het bestuur. Studio A12 bestrijdt de overtredingen en heeft daarom bezwaar ingediend bij het provinciebestuur. Omdat de termijn om aan de overtredingen een einde te maken bijna is verlopen, en de discotheek dan het risico loopt de dwangsom te moeten betalen, verzoekt het bedrijf de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007837/1)