Ingezonden persbericht


Persbericht: "Nederlandse organisaties ernstig bezorgd over anti-namaakverdrag ACTA"

Amsterdam 16 augustus 2010 - Een brede groep Nederlandse organisaties heeft ernstige zorgen over de totstandkoming en de inhoud van het anti-namaakverdrag ACTA. De onderhandelingen over dit verdrag vinden nu grotendeels in het geheim plaats. De organisaties roepen de Nederlandse regering in een open brief op om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte van het verdrag te beperken.

De onderhandelingen over ACTA raken veel Nederlanders, maar zij krijgen door het gebrek aan transparantie vrijwel geen inspraak. Volgens de ondertekenaars vergroot dat de weerstand tegen aan ACTA gerelateerde nationale wetgeving, zeker nu andere verdragen in veel meer openheid zijn onderhandeld.

Bovendien is in ACTA een uitgebreid hoofdstuk over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving opgenomen. ACTA heeft daarmee mogelijk onwenselijke gevolgen voor het grondrecht op communicatievrijheid, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers.

De organisaties roepen de Nederlandse regering op alles in het werk te stellen om de transparantie over dit verdrag te verbeteren. Daarnaast roepen zij de regering op om ACTA te beperken tot namaakgoederen en dit niet uit te breiden tot de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving. De brief is geschreven door een brede coalitie van belanghebbenden in de informatiemaatschappij. De ondertekenaars zijn:


1. Bits of Freedom

2. Consumentenbond

3. FOBID

4. Free Knowledge Institute

5. HCC

6. Health Action International Europa

7. Internet Society Nederland

8. Kennisland

9. Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten
10. Open Domein

11. Platform Burgerrechten

12. Privacy First

13. VrijBit

14. VrijSchrift

Open brief organisaties:
https://www.bof.nl/live/wp-content/uploads/brief-def.pdf

Ministerie van Economische Zaken
t.a.v. Mw A.A.M. van Der Meer
Postbus 20101
2500 EC Den Haag
Amsterdam, 13 augustus 2010

Geachte mevrouw Van der Meer,
De ondergetekenden vragen uw aandacht voor de onderhandelingen over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Wij hebben ernstige zorgen over de totstandkoming en inhoud van ACTA. Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om de transparantie rond ACTA te vergroten en de reikwijdte te beperken tot de bestrijding van namaakgoederen.

Gebrek aan openbaarheid leidt tot gebrekkige inspraak door belanghebbenden Zoals bekend vinden de onderhandelingen over ACTA grotendeels in het geheim plaats. Dit gebrek aan transparantie is een gevolg van de bewuste keuze van partijen om de onderhandelingen niet via gevestigde internationale organen als WIPO en WTO te laten lopen. ACTA raakt talloze belanghebbenden in de informatiemaatschappij. Deze belanghebbenden krijgen door de intransparante besluitvorming echter vrijwel geen inspraak. Goedkeuring achteraf door het Europees Parlement kan deze bezwaren niet wegnemen. Dit gebrek aan transparantie is niet acceptabel en leidt bovendien tot een verminderd draagvlak voor aan ACTA gerelateerde nationale wetgeving, zeker nu andere verdragen in veel meer openheid zijn onderhandeld. De inhoud van ACTA leidt tot een inperking van fundamentele rechten Anders dan de naam doet vermoeden is ACTA niet beperkt tot de bestrijding van namaakgoederen. In ACTA is een uitgebreid hoofdstuk over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving opgenomen. ACTA heeft daarmee gevolgen voor het grondrecht op communicatievrijheid en dus voor de democratische rechtsstaat, onze kenniseconomie en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers.
Uit de onderhandelingsteksten volgt dat de partijen online-tussenpersonen willen inzetten bij de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Ook staan de onderhandelingspartners in ACTA verdergaande schadevergoeding en striktere handhaving van het auteursrecht jegens individuele gebruikers voor. En aan de hand van een recent uitgelekte tekst kan worden opgemaakt dat zelfs het linken naar inbreukmakend materiaal als auteursrechtinbreuk zou kunnen worden aangemerkt. ACTA zou zo het grondrecht op communicatievrijheid en de persoonlijke vrijheid van internetgebruikers verder kunnen beperken. Door ACTA zou de rol van online tussenpersonen als neutraal doorgeefluik, die ook door de Europese wetgever is erkend, verder onder druk komen te staan. Dat kan leiden tot zelfcensuur van onze informatie-infrastructuur en daarmee tot verschraling van het publieke debat. Repressieve handhaving van het auteursrecht jegens individuele internetgebruikers leidt bovendien niet tot een duurzame oplossing van het conflict tussen de verspreiding van informatie in de digitale omgeving en het auteursrecht. Een fundamentele herbezinning op de verhouding tussen deze informatievrijheid in de digitale omgeving en intellectuele eigendomsrechten is noodzakelijk. ACTA maakt een dergelijke herbezinning echter vrijwel onmogelijk. Het verdrag bouwt voort op achterhaalde uitgangspunten en perkt daarmee de ruimte voor hervorming steeds verder in.

ACTA moet transparanter en beperkt worden tot namaakgoederen Deze brief is geschreven door een brede coalitie van belanghebbenden in de informatiemaatschappij. De ondergetekenden roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om meer transparantie te bewerkstelligen. Daarnaast roepen zij de regering op om ACTA te beperken tot namaakgoederen en dit niet uit te breiden tot de handhaving van intellectuele eigendomsrechten in de digitale omgeving. Zij kan dat onder meer doen door via internationale betrekkingen en met gelijkgestemde landen druk uit te oefenen op de onderhandelingspartners van ACTA.
Hoogachtend,

1. Stichting Bits of Freedom

2. Vereniging Consumentenbond

3. Stichting FOBID

4. Stichting Free Knowledge Institute

5. Vereniging HCC

6. Stichting Health Action International Europa
7. Vereniging Internet Society Nederland

8. Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten
9. Stichting Nederland Kennisland

10. Vereniging Open Domein

11. Platform Burgerrechten

12. Stichting Privacy First

13. Vereniging VrijBit

14. Stichting VrijSchrift
Cc
Karel de Gucht, Europese Commissie