Ingezonden persbericht


Vrijschrift
persbericht
16 augustus 2010

Anti-Namaak Handelsverdrag ACTA pakt verkeerde probleem aan.

Stichting Vrijschrift acht gevaarlijke producten een ernstiger maatschappelijk probleem dan namaak. Dit schrijft Vrijschrift in een reactie op het Anti- Namaak Handelsverdrag ACTA.

Producten kunnen gevaarlijk zijn ongeacht of zij namaak zijn of niet. Beperkte financiële middelen dienen effectief ingezet te worden, zeker in ontwikkelingslanden. Daarom dient er volgens Vrijschrift gekozen te worden voor het bestrijden van gevaarlijke producten en niet voor het bestrijden van namaak.

ACTA vormt volgens Vrijschrift een bedreiging voor de toegang tot medicijnen in ontwikkelingslanden en voor de verspreiding van groene en voedseltechnologie die van levensbelang is om de gevolgen van klimaatverandering op te kunnen vangen. Tevens creëert ACTA juridische onzekerheid rond thuiskopie en reprorecht.

Een onderdeel van de reactie van Vrijschrift is het Washington Communiqué. Deze verklaring is ondertekend door honderden hoogleraren en maatschappelijke organisaties. Vrijschrift onderschrijft het Washington Communiqué dat vele bezwaren tegen ACTA weergeeft op het vlak van fundamentele rechten en vrijheden, internet, toegang tot medicijnen, reikwijdte en aard van intellectueel eigendomsrecht, internationaal recht en internationale organisaties en het democratische proces. Tweede Kamerleden Jeanine Hennis- Plasschaert (VVD), Mariko Peters (GroenLinks) en Martijn van Dam (PvdA) ondertekenden deze verklaring ook.

Vrijschrift wijst drie ontwrichtende invloeden aan. Ontwikkelingslanden hebben momenteel op grond van de Verklaring van Doha toestemming om essentiële medicijnen te produceren, ook als deze geoctrooieerd zijn. Farmaceutische bedrijven verliezen hun alleenrecht, wel krijgen zij compensatie. De farmaceutische industrie tracht deze regeling onderuit te halen. Ten tweede trachten mediabedrijven individuele inbreuken op het auteursrecht als commerciële piraterij te bestempelen. De laatste versie van ACTA criminaliseert iedereen die een bestand deelt, zo gauw er ook een zweem van voordeel voor die persoon aanwezig is. Hiervan is bijvoorbeeld bij filesharing sprake. Een kantoormedewerker die een email met bijlage doorstuurt valt er ook onder, evenals in sommige gevallen klokkenluiders. Ten slotte wil de EU niet alleen namaak, maar alle commerciële inbreuken op alle intellectuele eigendomsrechten zo hard mogelijk aanpakken. Omdat de meeste inbreuken niet meer zijn dan zakelijke conflicten over grijze gebieden, heeft dit een ontwrichtende werking op met name het midden- en kleinbedrijf.

Vrijschrift medeondertekende tevens een open brief over ACTA van 14 maatschappelijke organisaties.

Deze week worden de ACTA onderhandelingen voortgezet in Washington.

== Links

Reactie Vrijschrift op internetconsultatie:
http://people.vrijschrift.org/~ante/acta/Vrijschrift_ACTA-2010-08-15.pdf

Brief 14 maatschappelijke organisaties:
https://www.bof.nl/2010/08/16/nederlandse-organisaties-ernstig-bezorgd-over-anti-namaakverdrag-acta/

Washington Communiqué:
http://www.wcl.american.edu/pijip/go/acta-communique

Agenda komende onderhandelingen:
http://www.ustr.gov/webfm_send/2154

== Contact