Rabobank Nederland

Rabobank: Onzekerheid blijft troef op de woningmarkt

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt verloopt traag. Veel woningen staan relatief lang te koop en het aantal transacties is historisch laag. Met het voorzichtig aantrekken van de economie stabiliseert de prijsontwikkeling momenteel. In 2010 zullen de huizenprijzen gemiddeld nog dalen met 1:%. Voor 2011 wordt een stijging van 1% voorzien. Dit en meer schrijven economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Voorwaarde voor het herstel van de woningprijzen is dat de transactieaantallen stijgen. Doordat de prijzen sinds het uitbreken van de kredietcrisis relatief fors zijn gedaald, is de betaalbaarheid van een (starters-)woning aanzienlijk toegenomen. Daar staat tegenover dat veel potentiële kopers onzeker zijn. Onder meer door eventuele veranderingen in het overheidsbeleid voor de woningmarkt en de mogelijke financiële gevolgen voor huishoudens van de aanzienlijke bezuinigingsopgave waar het nieuwe kabinet voor staat. Wel groeit de Nederlandse economie inmiddels weer. Ook verwachten de Rabo-economen dat de toename van het aantal werklozen in 2010 relatief beperkt blijft en dat de werkloosheid in 2011 zelfs licht daalt.

Historisch weinig verkopen, maar de daling is gebroken

Prijzen en transactieaantallen stabiliseren momenteel op een laag niveau. Het lichte herstel is zeer beperkt in omvang. In de eerste helft van 2010 werden bijna 60.000 woningen verkocht. Dit is ruim 2.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het niveau is historisch laag, maar de daling is gebroken. Volgens de Prijs Index Bestaande Koopwoningen (PBK-index) van CBS en Kadaster zijn de gemiddelde woningprijzen in het tweede kwartaal met 0,2% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal. Door prijsdalingen in de voorgaande kwartalen is jaar-op-jaar nog wel sprake van een prijsdaling.

Ook de hypothekenmarkt stabiliseert na een flinke daling, vooral door nieuw verstrekte hypotheken. Het aantal oversluitingen van hypotheken neemt nog steeds af. Het gemiddeld verstrekte hypotheekbedrag is de afgelopen tijd gedaald. Twee belangrijke oorzaken hiervoor zijn de nu lagere woningprijzen en het samenstellingseffect: in het duurdere segment worden absoluut en relatief minder woningen verkocht.

Het Kwartaalbericht Woningmarkt kunt u als pdf downloaden van www.rabobank.com/kennisbank

Noot voor de redactie,

Rabobank Nederland