Hulpverlening Gelderland Midden

University krijgen oproep bofvaccinatie

Studenten Wageningen University krijgen oproep bofvaccinatie

De GGD van Hulpverlening Gelderland Midden biedt studenten van de Wageningen University de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen bof. Dit geldt voor studenten geboren in of na 1978, die niet óf niet volledig zijn ingeënt tegen de bof. De bof is sinds 1987 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, in de BMR vaccinatie (bof, mazelen, rode hond). Een volledige BMR vaccinatie bestaat uit twee prikken.

Het aantal bofgevallen onder universitair studenten neemt sinds 2009 landelijk toe. In de regio Gelderland Midden, waar Wageningen deel van uitmaakt, is nog geen toename te zien onder studenten. Wie de ziekte na zijn kindertijd krijgt, loopt echter gevaar op onder meer onvruchtbaarheid en hersenvliesontsteking. Om deze reden adviseert het RIVM om GGDen de studenten die geen of slechts één BMR prik hebben gehad, uit te nodigen voor vaccinatie.

Universitair studenten hebben meer kans op bof omdat zij over het algemeen vrij intensief onderling contact hebben. Bijvoorbeeld door activiteiten van studentenverenigingen en het wonen in studentenhuizen. Hoewel in Wageningen nog geen toename in het aantal bofgevallen is te zien, roept de GGD van Hulpverlening Gelderland Midden de studenten wel op voor de BMR vaccinatie, om risicos zoveel mogelijk uit te sluiten.

Voor wie?

Studenten komen in aanmerking voor de BMR-vaccinatie als:


· Ze ingeschreven staan aan de Wageningen University.


· Ze geen of slechts één BMR prik hebben gehad.


· Ze geboren zijn in of na het jaar 1978. Mensen van voor 1978 hebben in hun jeugd meestal bof gehad en zijn hierdoor voldoende beschermd.

Sinds 1987 is de BMR-vaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen twee prikken, op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Kinderen met het geboortejaar 1978 tot en met 1982 hebben middels een inhaalcampagne één BMR prik aangeboden gekregen. Kinderen geboren vanaf 1983 hebben twee BMR prikken aangeboden gekregen.

Plaats en datum

De BMR-vaccinatie wordt aangeboden op woensdag 8 september, tussen 13:00 en 15:00 uur in het Forumgebouw van de Wageningen University.

Alle studenten krijgen via de Wageningen University een e-mail over de mogelijkheid deze prik te ontvangen. Ook zal er tijdens de introductiedagen aandacht aan de BMR vaccinatie worden geschonken. Studenten die niet zeker weten of ze de BMR-vaccinatie (gedeeltelijk) hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met de regionale entadministratie van hun geboorteplaats. Voor contactgegevens zie: www.rivm.nl/rcp/contact.