Ingezonden persbericht


TOERISTISCH BULLETIN WEST-BRABANT OKTOBER 2010

T/m december, Kindertentoonstelling Letterlab, Breda

Letterlab is een spannende doe-omgeving in het Graphic Design Museum, speciaal gemaakt voor kinderen van 6 tot 13 jaar. Zodra je Letterlab binnenstapt, ontdek je dat je met letters meer kunt dan schrijven. Elke letter ziet er anders uit en heeft een ander geluid. Heb je er wel eens over nagedacht waarom er zoveel verschillende soorten letters zijn? Laat in Letterlab je handtekening achter in een donkere steeg. Speel de lettergame in het theater. Bouw zelf letters en ontdek hoe je met een oude drukpers of juist een supermoderne computer een krantenpagina maakt. Ondertussen kun je ook nog een film bekijken in de letterlounge. Met Letterlab heeft het Graphic Design Museum, na de succesvolle tentoonstelling Publiceer het maar! die door 25.000 kinderen werd bezocht, weer een expositie speciaal voor kinderen. Letterlab is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Strange Attractors. Deze ontwerpstudio is opgericht door Ryan Pescatore Frisk en Catelijne van Middelkoop en heeft vestigingen in Rotterdam en New York. Met hun innovatieve ideeën en oplossingen hebben deze ontwerpers al flink naam gemaakt in de internationale grafische designwereld. Datum: T/m december 2010
Locatie: Graphic Design Museum, Boschstraat 22, Breda Tijd: Di t/m zo 10.00-17.00 uur
Prijs: E 7,50
Inlichtingen: www.graphicdesignmuseum.nl

16 september t/m 24 oktober, Breda Photo, Breda
Experimenteel en vernieuwend foto-evenement, met op allerlei locaties in Breda tentoonstellingen, workshops en lezingen.

Het thema van Breda Photo 2010 is TILT. De wereld staat op zijn kop, is op tilt geslagen. Onze zekerheden staan ter discussie. Breda Photo belicht op verschillende manieren de kritieke balans tussen controle en wanorde. Eye Catcher van Breda Photo wordt zeker de grote openluchtexpositie op het Chassé Park. Het festival biedt activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen, amateurfotografen en professionals.

Datum: 16 september t/m 24 oktober 2010
Locatie: Diverse locaties in Breda Tijd: Diverse tijden
Prijs: Gratis

Inlichtingen: www.bredaphoto.nl


1 Oktober, Vincent van GoghHuis, Zundert
Van 19 september 2010 tot en met 6 februari 2011 is in het Vincent van GoghHuis Zundert de expositie Arnulf Rainer over Van Gogh te zien. Op deze tentoonstelling worden ruim vijftig werken getoond uit de Van Goghserie van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer. Arnulf Rainer (1929) heeft internationaal bekendheid verworven met zijn 'Übermahlungen'. In zijn drang naar vervolmaking heeft hij zijn eigen werk en dat van anderen keer op keer overschilderd. Ook zijn zelfportret en dat van andere kunstenaars gebruikt hij als ondergrond van expressieve tekeningen en schilderijen.Vanaf medio jaren '70 heeft Rainer een serie werken gemaakt over de (zelf)portretten van Van Gogh. Daarbij transformeerde hij Vincents gelaat tot de meest vreemde grimassen. Niet uit spotternij, maar uit een gevoel van verwantschap met de door hem bewonderde kunstenaar, in wiens bezetenheid of 'gekte' hij een deel van zichzelf herkent.Sinds kort werkt Rainer aan een nieuwe Van Goghserie, die kleurrijker en contemplatiever van aard is. Op de expositie in Vincents geboortedorp is voor het eerst een keuze uit deze serie te zien.

Datum: 1 t/m 31 oktober

Locatie: Vincent van GoghHuis

Tijd: Wo t/m Vrij 10.00-17.00 uur

Za en Zo 12.00-17.00 uurInlichtingen: www.vangoghuis.com/076-5978590


2 oktober, Abrahamdag, Oosterhout
Alle mannen die dit jaar 50 jaar zijn geworden, zijn van harte welkom op de Abrahamdag. Deze dag begint met de feestelijke opening in de Sint Jansbasiliek op de Markt. Hierbij wordt op subtiel-culturele wijze de eerste portie Oosterhoutse Abraham-wijsheid over de groep uitgestort. Daarna wordt er op het stadhuis een toespraak bijgewoon door de burgemeester. Rond de middag gaat de groep naar de Bussel voor een heerlijke 'Eerst Eten' maaltijd. Onder aanvoering van diverse orkesten volgt na de lunch de opmars naar het stadspark plaats. In het park vinden verschillende sportieve activiteiten plaats, waaronder de Heineken-Steprace. Hierna zal er een krans gelegd worden bij het Abrahambeeld aan de rand van het park, dan is er gelegenheid voor een heerlijk borreluurtje. Om 17.30 uur vangt het diner aan en is er aansluitend een groot Abrahambal met m.m.v. de band Set-Up. Datum: 2 oktober 2010
Locatie: Centrum Oosterhout
Tijd: 09.00-01.00 uur
Inlichtingen en inschrijven: VVV-ANWB Oosterhout, tel. 0900-2022550.


3 Oktober, Fanatenrit, Zundert
Graag nodigen wij U uit om deel te nemen aan de 22e Fanatenrit op Zondag 3 oktober 2010.Deze gezelligheidsrit is speciaal voor bezitters van "Klassiekers" en "Oldtimers".

De ongeveer 90 km. lange rit is uitgezet in West-Brabant en de Noorder Kempen in Belgie.

De te volgen route is aangegeven volgens het z.g. Bolletje-Pijltje systeem en een stukje ingetekende lijn. Dit is heel eenvoudig te volgen. Onderweg zijn enkele leuke proeven gepland.

Datum: 3 oktober
Locatie: start Cafe Neefs, Molenstraat 129
Tijd: vanaf 10.00 uur inschrijven, vertrek tussen 10.30 en 11.30 uur Prijs: E 15.-
Inlichtingen: www.fanatenritzundert.nl

3 oktober, Amgen Singelloop Breda

Tijdens de Bredase Singelloop lopen nationale en internationale wedstrijdatleten en prestatielopers een halve marathon langs de Bredase singels. Daarnaast zijn er kortere lopen (5, 10 en 15 km), de bedrijvenloop en de trim- en familieloop. Vanwege de 25e editie van de Singelloop worden in Breda de Nederlandse Kampioenschappen halve marathon en het Nederlands Studentenkampioenschap over de 10 km gelopen. Orkestjes langs de route zorgen voor de ambiance.

Datum: 3 oktober 2010
Locatie: Binnenstad van Breda Tijd: Vanaf 11.00 uur
Prijs: Gratis

Inlichtingen: 076-5219555, www.bredasesingelloop.nl

6 Oktober, Groot Groen Plus, Zundert
Van 6 oktober tot en met 8 oktober heten ca. 250 deelnemers u van harte welkom tijdens de 20e Internationale boomkwekerijvakbeurs GrootGroenPlus 2010 in Zundert. Een vernieuwende beurs, waarop kwekers, handelaren, fabrikanten en leveranciers van machines en werktuigen en tal van toeleveranciers uit Nederland en Belgie u op de hoogte stellen van laatste ontwikkelingen in dit vakgebied. Datum: 6,7 en 8 oktober
Locatie: Meirseweg 48
Tijd: 10.00-20.00 uur
Inlichtingen: http://grootgroenplus.nl

6 en 7 oktober, De West Brabantse Businessdagen, Roosendaal

De West Brabantse Businessdagen staat in het teken van actieve deelnemers uit de West Brabantse Regio die hun deelname aanvullen met bedrijfspresentaties, productpresentaties en eventuele workshops. Voor veel deelnemers en bezoekers staan deze twee West Brabantse Businessdagen in het teken van regionaal netwerken, het uitbreiden en verstevigen hiervan. Gelijktijdig met de West Brabantse Businessdagen zal er ook het eerste West Brabantse Ondernemers Congres gaan plaatsvinden. Spraakmakende thema's, inspirerende sprekers en pakkende onderwerpen zullen tijdens deze eerste editie aan de orde of voorbijkomen.

Datum: woensdag 6 en donderdag 7 oktober 2010

Locatie: Recreatiepark De Stok, Roosendaal

Tijd: wo en do 14.00-22.00 uur

Prijs: E 15,00

Inlichtingen: www.westbrabantsebusinessdagen.nl

16 oktober, Huifkar-Wandeltocht Landgoed Visdonk, Roosendaal

De VVV Roosendaal organiseert een bijzondere excursie op Landgoed Visdonk. Onder leiding van een enhousiaste VVV-gids maakt u een unieke tocht per huifkar door het twee eeuwen oude natuurgebied. Terwijl de koetsier de huifkar over de dreven stuurt, vertelt de gids diverse anekdotes over het waardevolle gebied met zeldzame en bedreigde plantensoorten, waar u ook het Rozenven aantreft. Hier stapt u uit voor een aantrekkelijke wandeling.

Datum: zaterdag 16 oktober 2010

Locatie: Start vanaf de Dennescheerderdreef, Roosendaal

Tijd: 13.30-16.30 uur

Prijs: E 9,50, vooraf inschrijven VVV Roosendaal

Inlichtingen: www.vvvroosendaal.nl

Zondag, 17 0ktober: Stadswandeling met torenbeklimming, Geertruidenberg Op zondag, 17 oktober, organiseert het VVV kantoor in Geertruidenberg opnieuw een stadswandeling met torenbeklimming. Om 14.00 uur staat bij het VVV kantoor een stadsgids klaar om u mee te nemen op een wandeltocht door de historische kern van Hollands oudste vestingstad. Tijdens de wandeling brengt u ook een bezoek aan het voormalige Stadhuis. Als afsluiting van de wandeling wacht u een beklimming van de toren van de Geertruidskerk. Als u besluit om aan de wandeling deel te nemen en een uurtje vooraf al aanwezig bent kunt u ons museum De Roos bezoeken voor slechts E 1,00. Bent u in het bezit van een Theek5 -pas, neem die dan mee: u krijgt E 1,00 korting per pas. Datum: zondag, 17 oktober 2010
Locatie: VVV kantoor, Markt 46, Geertruidenberg
Tijd: 14.00 uur
Prijs: 4,00 euro p.p., kinderen 1,50 euro
Inlichtingen: 0162-517689/ www.vvvgeertruidenberg.nl

23 oktober, ontmoetingsdag Sint Catharinadal, Oosterhout Kennismaking met het leven van bidden en werken van de Zusters Norbertinessen. Tevens bezichtiging van het kasteel "De Blauwe Camer". Programma:

- Rondgang door het kasteeltje De Blauwe Camer en woonruimten van de zusters.
- Ontmoeting met de zusters.

- Doorlopende diapresentatie van leven en werken van de zusters
- Gelegenheid om eigen werk van het Kunstatelier tegen vergoeding mee te nemen
- Gelegenheid voor gesprekken met zusters bij het gebruik van een kopje koffie, thee of frisdrank De ontvangst in het Sint-Catharinadal begint met de gebedsdienst van 14.00 uur. Er is eveneens de mogelijkheid om het bezoek af te sluiten met de gebedsdienst om 18.00 uur, samen met de zusters. Datum: 23 oktober
Locatie: Sint Cathrinadal, Kloosterdreef 3
Tijd: 14.00-18.00 uur
Inlichtingen: www.sintcatharinadal.nl

23 en 26 oktober, Historische Kilometer, Breda
Tijdens deze twee uur durende stadswandeling onder leiding van een VVV gids bezoekt u het stadspark Valkenberg, het terrein van het Kasteel van Breda, het Spanjaardsgat, de Antonius Kathedraal, het Begijnhof met haar geurige kruidentuin, inclusief een bezoek aan het Begijnhof Museum en de Willem Merkxtuin. U bezoekt gebouwen waar normaal gesproken geen bezoekers mogen komen. In verband met bezoek aan de KMA is legitimatie verplicht! Datum: 23 en 26 oktober
Vertrek: VVV, Willemstraat 17-19, Breda
Tijd: 14.00 uur (13.45 uur aanwezig)
Prijs: E 7,50, E 6,50 (kinderen 4 t/m 13 jaar) Inlichtingen & kaartverkoop: www.vvvbreda.nl, 0900-5222444 (E 0,45 per minuut)

24 oktober, SwingFestival Breda

De opzet van het vierde SwingFestival Breda is, net als de voorgaande edities, nog steeds zeer helder. Een bijdrage leveren aan de verspreiding van Jazz- en Swingmuziek met een thema-keuze voor een jong en ouder publiek. De solisten en orkesten brengen een gevarieerd programma van Bebop Jazz via Swing en Bossa Nova naar Rock, Pop en Funk.

SwingFestival Breda is beslist geen traditionele kroegentocht maar het festival bestaat uit 8 concerten die samen een uniek muzikaal gebeuren vormen. De organisatie hoopt hiermee een heel ruim publiek te betrekken bij de concerten van onderstaande professionele solisten en orkesten. Tevens is er ook voldoende concert-ruimte ingericht voor gemotiveerd Jong Talent.

Datum: 24 oktober 2010
Locatie: Diverse café's in Breda Tijd: Vanaf 15.00 uur
Prijs: Gratis

Inlichtingen: www.swingfestivalbreda.nl

26 en 28 oktober, Rondleiding MustSee Bioscoop, Breda

De kwaliteit en luxe van de in 2008 geopende MustSee bioscoop in Breda zal u versteld doen staan. Onder andere door een strakke, moderne, kleurrijke maar stijlvolle inrichting die ook een gezellige ontmoetingsplaats is. Ook de technische voorzieningen op het gebied van beeld en geluid zijn optimaal van kwaliteit. Alle stoelen van MustSee zijn in XXXL formaat en bieden extra veel beenruimte. MustSee Breda is een van de grootste bioscopen van Brabant met maar liefst 1500 zitplaatsen. De zalen in MustSee Breda hebben een speciaal club gedeelte. Hier vindt u club 4 (vierpersoonsbanken), club 2 (tweepersoonsbanken) en aparte 'clubseats', voorzien van een dubbele armlegger.

Tijdens de ca. 45 minuten durende rondleiding komt het publiek in ruimtes die normaal gesproken verboden terrein zijn; in de 'kabinetstraat' wordt getoond hoe de films worden geprojecteerd middels gigantische filmrollen. Ook diverse zalen, met een capacitiet van 100 tot 480 stoelen, worden meegenomen in de rondleiding.

Datum: 26 en 28 oktober
Vertrek: Voorplein MustSee bioscoop, Chasséveld 15, Breda Tijd: 18.00 uur
Prijs: E 7,50 incl. glas champagne (deelname vanaf 12 jaar) Inlichtingen & kaartverkoop: www.vvvbreda.nl, 0900-5222444 (E 0,45 per minuut).

27 oktober, Kasteelwandeling, Breda
Rondleiding door een deel van het Kasteel en over het terrein van het Kasteel van Breda o.l.v. een VVV gids. Normaal gesproken kan men het Kasteel niet bezoeken omdat de Koninklijke Militaire Academie hier is gehuisvest. Legitimatie is daarom verplicht! Datum: 27 oktober
Vertrek: VVV, Willemstraat 17-19, Breda
Tijd: 14.00 uur (13.45 uur aanwezig)
Prijs: E 7,50, E 6,50 (kinderen 4 t/m 13 jaar) Inlichtingen & kaartverkoop: www.vvvbreda.nl, 0900-5222444 (E 0,45 per minuut).

28, 29 en 30 oktober, Begijnenarrangement, Breda

Een informatief arrangement doorspekt met luchtige anekdotes, dat in het teken staat van de Bredase Begijnen. U bezoekt de begijnenzaal en indien mogelijk gaat u op bezoek bij een bewoonster van het hof. U stapt ook binnen bij de unieke miniaturencollectie van Tine Merkx. Op deze toepasselijke locatie krijgt u het drankje 'Hemel op aarde' aangeboden. Datum: 28, 29 en 30 oktober
Vertrek: VVV Breda, Willemstraat 17-19, Breda
Tijd: 14.00 uur
Prijs: E 7,50
Inlichtingen: www.vvvbreda.nl, 0900-5222444 (E 0,45 per minuut).

31 oktober, Ear Candy Festival, Roosendaal

Festival met een grote diversiteit aan muziekstijlen. Van rock tot pop en van hardcore tot blues. De hele dag zullen je oren de meest geweldige geluiden oppikken van bands die in de Roosendaalse binnenstad zullen gaan optreden, Ear Candy, snoepjes voor je oren dus.

De eerste namen zijn bekend: Rydell, Lugosi, When All Light Dies en Johnny Booze and the Voltones.

Naast Ear Candy is er ook Eye Candy, kunstenaars gaan in de Sint Jan hun werk tentoonstellen en ter plekke schilderen. Het festival vindt plaats op Halloween en het is daarom ook de bedoeling dat iedereen in Halloweenstijl gekleed komt.

Datum: zondag 31 oktober 2010

Locatie: Diverse locaties in het centrum, Roosendaal

Tijd: n.n.b.

Prijs: Toegang gratis

Inlichtingen: wwww.earcandyfestival.nl


---- --