Ministerie van Defensie

Oefening Denemarken markeert aanvang NAVO-vloot

16 augustus 2010, 11.15 uur

Vlnr: Poolse stafschip Kontradmiral Czernicki en de mijnenjagers Hr. Ms. Zierikzee van de Nederlandse en BNS Crocus van de Belgische marine. Foto: ministerie van Defensie

Het mijnenbestrijdingsvaartuig Hr. Ms. Zierikzee ligt in Kopenhagen, waar het zich met 7 andere marineschepen samenvoegt tot de Standing NATO Response Force Mine Counter Measures Group 1. Dit NAVO-vlootverband zet zich de komende 4 maanden in voor internationale mijnenbestrijding op zee. In die periode nemen ze deel aan verschillende grote internationale oefeningen, waarvan de eerste vandaag begint, DANEX 2010.

Deze oefening wordt geleid door de Deense marine en duurt anderhalve week. De grote variatie en hoeveelheid internationale deelnemers maken het mogelijk alle aspecten van oorlogsvoering voor een oorlogsschip te beoefenen.

De commandant van het Nederlandse schip, luitenant-ter-zee der eerste klasse Lex van de Kraan, over DANEX 2010: "Hr. Ms. Zierikzee en haar bemanning hebben in de eerste helft van het jaar een intensief opwerktraject doorlopen waarin schip en bemanning zijn klaargestoomd voor SNMCMG1. Tijdens deze eerste oefening kunnen we gelijk laten zien wat we waard zijn."

Deelnemers

Vice-admiraal Borsboom wenst de bemanning van Hr. Ms. Zierikzee een behouden vaart. Foto: ministerie van Defensie

Het vlootverband bestaat naast Hr. Ms. Zierikzee uit het Poolse stafschip ORP Kontradmiral Czernicki, de eveneens Poolse ORP Mewa, Belgische BNS Crocus, Duitse FGS Rottweil, Britse HMS Penzance, Noorse HNOMS Hinnoy en Estlandse ENS Admiral Cowan.

Deze mijnenjagers, -vegers en -bestrijdingsvaartuigen verzamelden zich in Kopenhagen om afgelopen weekend eerst deel te nemen aan de festiviteiten rondom het 500-jarig bestaan van de Deense marine. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom was daar eveneens aanwezig en wenste de bemanning een behouden vaart.