Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 28 juli 2010

Componisten en musici uit alle windstreken verkennen muzikale vergezichten in internationale Atlas Academy

Van 16 tot en met 28 augustus vindt in het Conservatorium van Amsterdam de tweede editie van de internationale Atlas Academy plaats. De academy is een initiatief van het Atlas Ensemble en opgezet als laboratorium voor nieuwe interculturele muziek. Componisten en musici uit het Verre en Nabije Oosten, Centraal-Azië en Europa treffen elkaar. Vanuit hun verschillende culturen delen zij hun kennis en ervaring en exploreren muzikale vergezichten. Door oosterse en westerse tradities en instrumenten te combineren, ontstaan nieuwe composities met ongekende klankkleuren.

Voor het publiek zijn meerdere informele presentaties en concerten in Amsterdam gratis toegankelijk: optredens in de Openbare Bibliotheek, het Open Huis op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus in het Conservatorium, en een concert van het Atlas Ensemble in het Concertgebouw op zondag 29 augustus om 14.00 uur.

Tot de musici van de Atlas Academy behoren toonaangevende solisten en docenten als de Armeense duduk-grootheid Gevorg Dabaghian, de Indiase sarangi-meester Dhruba Ghosh, de Japanse kotospeelster Makiko Goto en de Iraanse santur-virtuoos Siamak Aghaei. Behalve jonge componisten uit China, Nieuw Zeeland, Portugal, Oezbekistan, VS, Mexico, Griekenland en Canada nemen ook componisten van naam deel als Klaas de Vries, Wim Henderickx en Fabio Nieder; lezingen worden gegeven door onder anderen de Engelse musicologe Georgina Born en de etnomusicoloog Rokus de Groot.

De Atlas Academy vond in 2009 voor het eerst plaats. Het is een activiteit van het Atlas Ensemble, in 2002 opgericht door componist en artistiek leider Joël Bons. Het Atlas Ensemble was te horen op internationale festivals als de Berliner Festspiele en het Holland Festival, waar het in 2004 ensemble in residence was. Joël Bons ontving voor zijn initiatief in 2005 de Amsterdamprijs voor de Kunsten. Op de website van het Atlas Ensemble, www.atlasensemble.nl, is uitgebreide achtergrondinformatie te vinden, met opnames van het Atlas Ensemble en videoclips waarin de musici hun instrumenten demonstreren.

Conservatorium van Amsterdam, maandag 16 t/m zaterdag 28 augustus

Atlas Academy, laboratorium voor nieuwe interculturele muziek. De academy is toegankelijk voor toehoorders. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website van het Atlas Ensemble: www.atlasensemble.nl. Open Huis op 27 en 28 augustus, vanaf 13.00 uur: gratis toegankelijke presentaties van de resultaten van de Atlas Academy.

Amsterdam Openbare Bibliotheek, diverse dagen, 20.30

Korte informele concerten met traditionele muziek van Turkije tot Japan door musici van het Atlas Ensemble

Amsterdam, Concertgebouw Grote Zaal, zondag 29 augustus, 14.00

Kort optreden van het Atlas Ensemble in het kader van de Uitmarkt